Odoraș.

Odoraș.

Linex

Vârstele la care apare regresia somnului la copii

Vârstele la care apare regresia somnului la copii

Regresia somnului descrie o perioadă de timp (între trei și șase săptămâni) când un bebeluș sau un copil de vârstă mică, care dormea bine, începe brusc să se trezească în timpul nopții, să doarmă în reprize scurte sau să sară peste somnul de zi fără un motiv anume. De regulă, părinții sunt prinși nepregătiți pentru aceste momente deoarece nimic nu prevestește o schimbare în stilul copilului de a dormi.

Este cel puțin frustrant să constați că războiul pe care îl credeai încheiat să răbufnească din nou și să îți împăiejenească privirea și gândirea ca în primele luni cu un bebeluș în casă.

Când și de ce apare regresia somnului?

Aici se aplică regula valabilă și la multe alte subiecte când vorbim despre dezvoltarea bebelușului și anume, un copil nu seamănă cu altul. Așadar, unii își pot pierde obiceiurile de somn în timpul puseelor de creștere, alții nu, explică expertul în somnul bebelușilor, Emily de Jeu, pe site-ul babysleepsite.com. Ținând cont de acest aspect, că fiecare copil e unic, există câteva vârste la care o mare parte dintre copii pot trece printr-o regresie a somnului:

Regresia somnului la patru luni

La vârsta de patru luni apar schimbări permanente în schema de somn a copilului. De acum încolo, el va dormi mai curând ca un adult decât ca un bebeluș. Adică de la patru luni nu va mai dormi așa de strâns ca înainte și nu va adormi oriunde și oricând, cum o făcea până acum.

Această schimbare indică o dezvoltare a creierului bebelușului tău și se manifestă prin faptul că va alterna mai des somnul profund cu cel superficial, exact cum fac adulții. În acest prag regresia somnului se manifestă prin faptul că se va trezi de fiecare dată când va face trecerea de la somnul profund la cel superficial.

Vestea proastă este că problema trezirii nocturne nu va dispărea de la sine, ca în cazul celorlalte etape despre care vom vorbi. Vestea bună este că putem să-l învățăm pe copil să-și creeze un nou obicei de somn pe baza modelului pe care îl urmează de la această vârstă.

Ce poate fi de ajutor?

– Creează un program de somn – menține constantă ora de culcare și de trezire.
– Creează mici ritualuri care să îl anunțe pe copil că urmează să meargă la somn: – baia de seară, îmbrăcarea în salopeta de somn și altele asemenea pot fi de ajutor.
– Folosește zgomotul alb pentru a liniști copilul.
– Fă întuneric în cameră dacă îi vine greu să adoarmă.

Regresia somnului la șase luni

Consultantul în somnul bebelușului Emily DeJeu consideră că nu există o regresie a somnului la șase luni, ci că eventualele probleme cu adormirea și trezirea frecventă sunt cauzate de un puseu de creștere.

În medie, la această vârstă copiii au nevoie de 11-12 ore de somn pe timpul nopții și 2-3 ore în timpul zilei. Trezirile nocturne la șase luni pot apărea fie pentru că i se face foame, mai ales dacă este vorba despre un copil alăptat și are nevoie de cel puțin o masă pe noapte, sau din cauza refluxului, dacă este hrănit cu lapte praf. Dacă totuși se trezește mai des decât o dată pe noapte, ar fi necesar să reevaluați programul de somn.

Chiar și copiii care au dormit bine până la această vărstă se pot trezi noaptea de foame. Aceasta deoarece la șase luni el devine din ce în ce mai mobil, se rostogolește, stă în funduleț, iar toate aceste mișcări consumă din energie, deci organismul are nevoie de mai multă hrană. Odată ce se asigură echilibrul între consum si alimentație, somnul ar putea reveni la normal.

Regresia somnului la opt-zece luni

Este perioada unor mari schimbări. Pe deoparte bebelușul merge de-a bușilea și se ridică cu sprijin în picioare, pe de altă parte, acumulează în ritm alert informații din mediul încojurător pentru că mișcându-se vede tot mai multe lucruri. Este și perioada când asimilează cuvinte și nu în ultimul rând, îi ies dinții.

Toate acestea cumulate pot aduce mari tuburări în rutina lui de somn. Această fază poate apărea oricând în intervalul 8-10 luni și durează în medie între trei și șase săptămâni, cu mențiunea că în unele zile din acest interval ar putea să doarmă mai bine în altele mai rău.

La unsprezece-douăsprezece luni

Regresia somnului la această vârstă se întâlnește mai rar și poate fi legată de faptul că cel mic renunță mai devreme la al doilea somn de peste zi și rămâne doar cu somnul de prânz.

Totuși, somnologul Emily DeJeu recomandă ca părinții să continue să pună copilul la somn de două ori pe zi, pentru o perioadă, deoarece unii copii au nevoie de aceste două intervale zilnic până la vârsta de 15-18 luni.

Regresia somnului la un an și trei luni

La 15 luni copilul este în plin proces de a învăța să meargă, efort care îi poate afecta somnul. Alt motiv, la fel de întemeiat, este că pentru majoritatea copiilor aceasta e vârsta când are loc tranziția de la două pauze de somn pe timpul zilei la una singură. Așadar, el se poate trezi peste noapte fie pentru că două somnuri pe timp de zi îi acoperă prea mult din necesarul de somn, fie că este obosit seara pentru că încă nu s-a obișnuit cu un singur somn pe zi. Adaptarea programului este cea mai bună soluție la problema apărută la această vârstă.

Regresia somnului la un an și jumătate

Este o perioadă complicată deoarece are loc tranziția de la bebelușie la copil mic, tranziție care vine cu bucuriile (merge singur, spune câteva cuvinte, scoate multe sunete, e plin de mimici amuzante) și neplăcerile ei (să menționăm doar tantrumurile și ar fi suficient).

Regresia somnului apărută acum este în strânsă legătură ca proaspăt descoperita independență. Anxietatea de separare joacă și ea un rol important în problemele cu somnul din această perioadă, copilul poate suferi atunci când mama părăsește camera înainte de somnul de seară sau cel de prânz. Colac peste pupăză, este vârsta la care ies premolarii, printre cei mai dureroși la erupere.

La doi ani

Este, comparativ cu celelalte, mai puțin evidentă. Pe deoparte, perioada de veghe devine tot mai lungă, apoi e posibil să înceapă tranziția de la scutece la oliță. În plus, este vârsta la care copiii pot avea coșmaruri pe care ei le percep cât se poate de reale.

Cum să depășim regresia somnului?

Mai întâi, nu uita că modificarea somnului la patru luni este permanentă. Etapa „doarme ca un bebeluș” se încheie aici și nu mai revine. De aceea, va fi necesar să îl ajuți în această perioadă să adoarmă la loc rapid când are loc tranziția de la somnul profund la cel superficial și veți putea reveni la o viață normală cu un somn în parametri cât de repede.

Pentru celelalte etape, iată câteva recomandări:

• Nu-ți fie frică să îi oferi o gustare înainte de somn. Puseele de creștere vin cu un consum sporit de energie și respectiv necesită creșterea porțiilor. E un lucru temporar și se va regla în timp după nevoile copilului.

• Oferă un spațiu sigur pentru copilul tău, dar nu readuce în rutină vechile obiceiuri proaste. Va fi cu siguranță necesar să îi oferi copilului mulți pupici și multe îmbrățișări în perioada regreselor și nu te zgârci la ele. Dar fii atentă la ce obiceiuri creezi sau revii. Nu este o idee bună să reîncepi acum legănatul pe picioare sau alăptatul până adoarme sau, dacă a renunțat la suzetă, să îl reobișnuiești acum. Toate pot fi tentante, dar nu sunt o idee bună pe termen lung.

• Cere ajutor și bazează-te pe partener. Regresiile durează o vreme (între patru și șase săptămâni!) iar trezirile frecvente care se prelungesc nopți în șir te pot extenua rapid. Este cel mai bun moment să ceri ajutor de la oricine este dispus să îl ofere. Fie să stea cu copilul pe timpul zilei ca să poți recupera din somn, sau să rezolve celalte probleme legate de întreținerea gospodăriei.

• Mergeți cu toții mai devreme la somn. Regresiile duc la spargerea rutinei somnului care duce la oboseală iar aceasta afectează din nou rutina somnului. Iată cât de ușor se poate forma un cerc vicios, de aceea, pentru a nu ajunge la epuizare, mergeți toți în același timp la somn pentru a prinde cât mai multe ore de odihnă posibil.

 

Sursa: totuldespremame.ro

Share:

Articole recomandate