Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Educați copiii spunându-le povești cu morală. Iată câteva astfel de povești!

Educați copiii spunându-le povești cu morală. Iată câteva astfel de povești!

Educația copilului este unul dintre cele mai responsabile momente din viața părinților. Iar din moși-strămoși înțelepciunea este transmisă cu ajutorul poveștilor. În acest articol vă oferim câteva astfel de povești pe care le puteți citi copiilor fie înainte de somn, fie în timpul vostru liber petrecut împreună. După ce le citiți, le puteți discuta ca mesajul acesteia să ajungă la copilaș.

 

Broasca țestoasă și pasărea

O țestoasă se odihnea sub un copac în care o pasăre își construise cuibul. Țestoasa i-a spus batjocoritor păsării: „Ce locuință sărăcăcioasă ai! Este făcută din crengi rupte, nu are acoperiș, și arată neterminată. Iar partea cea mai rea este că trebuie să o construiești singură. Cred că locuința mea, care este cochilia mea, este mult mai bună decât cuibul tău jalnic”.

Da, este făcută din crengi rupte, arată dezordonat și este deschisă elementelor naturii. Dar am construit-o eu și îmi place”, a spus pasărea.
Totuși, cred că ești geloasă pe cochilia mea”, a spus țestoasa.
Ba dimpotrivă. Casa mea are spațiu pentru familia și prietenii mei; cochilia ta nu poate găzdui pe nimeni altcineva în afară de tine. Poate că ai o locuință mai bună, dar eu am un cămin mai bun”, a spus pasărea fericită.

Morala: Mai bine o colibă plină de oameni buni și fericiți, decât un conac singuratic.

 

Vacile și tigrul

Patru vaci locuiau într-o pădure de lângă o pajiște. Ele erau bune prietene și făceau totul împreună. Pășunau împreună și erau mereu împreună. Din această cauză nici tigrii, nici leii nu au putut să le omoare și să le mănânce.

Dar, într-o zi, vacile s-au certat și fiecare s-a dus să pască într-o altă direcție. Un tigru și un leu au văzut acest lucru și au decis că este o ocazie perfectă pentru a mânca vacile. Și exact așa s-a și întâmplat.

Morala: Împreună suntem mai puternici. Unitatea înseamnă forță.

 

Fermierul și fântâna

Un fermier care căuta o sursă de apă pentru ferma sa a cumpărat o fântână de la vecinul său. Vecinul era viclean, însă, și a refuzat să lase fermierul să ia apă din fântână, spunând: „Ți-am vândut fântâna, nu apa”. Fermierul deznădăjduit nu știa ce să facă. Așa că s-a dus la un om înțelept pentru o soluție.

Acesta l-a chemat pe vecinul fermierului și l-a întrebat de ce nu-l lasă pe fermier să scoată apă din fântână. Omul viclean a spus același lucru din nou: „I-am vândut fântâna, nu apa. Deci nu poate să-mi ia apa”.

La asta omul înțelept a răspuns: „Pare în regulă ce spui. Dar dacă ai vândut fântâna și apa este a ta, atunci nu mai ai nicio treabă să-ți ții apa în fântâna fermierului. Scoate apa sau folosește-o imediat. Dacă nu, apa va aparține proprietarului fântânii.”

Fiind conștient de faptul că a fost înșelat, vecinul și-a învățat lecția. Și-a cerut scuze și a plecat.

Morala: Înșelătoria nu-ți va aduce nimic bun. Dacă înșeli pe cineva, vei plăti pentru asta destul de repede.

 

Lupul și păstorul

Aceasta este una dintre acele povești cu morală pentru copii care se pot citi la orice vârstă.

Într-o zi un lup a fost alungat de la stână pentru că a încercat să fure o oaie și să o mănânce. Mai târziu în acea săptămână, lupul s-a întors la stână, sperând să găsească niște mâncare. El l-a văzut pe păstor în casă, împreună cu familia sa. Aceștia sărbătoreau cu friptură de miel.

Aha! Dacă aș face și eu același lucru, pe care îl fac acum păstorul și familia lui, aș fi alungat și hăituit sau chiar ucis pentru omorârea unui miel slab și nevinovat”, se gândi lupul.

Morala: Vrem să-i judecăm și să-i condamnăm pe alții pentru ceea ce fac, dar nu vedem nimic rău în a face noi înșine același lucru.

 

Povestea pantalonilor uzi

Din seria povești pentru copii cu morală face parte și această istorioară, dar din categoria povești moderne.

Un băiat de nouă ani era la școală, în banca lui. Când dintr-o dată, pantalonii lui s-au umezit și o băltoacă a apărut la picioarele lui. Simțea cum inima îi sărea din piept, căci se îngrijora că profesorul și colegii îi vor vedea pantalonii uzi și vor râde de el. A vrut să facă repede ceva, dar i-a văzut pe Susie, colega lui, și pe profesor venind spre el. Susie avea în mână bolul unui peștișor.

Pe măsură ce se apropiau, băiatul se gândea că profesorul îi va observa pantalonii uzi. Dar, brusc, Susie vărsă bolul în poala băiatului. Mulțumind lui Dumnezeu că îl ajută, el se preface că se înfurie pe Susie și țipă la ea.

Toată lumea din clasă crede că este vina lui Susie pentru pantalonii uzi. Profesorul îl ajută pe băiat să se schimbe, iar ora continuă. Mai târziu în acea seară, băiatul o întrebă pe Susie: „Ai făcut asta în mod intenționat, nu-i așa?”, „Mi s-a întâmplat și mie odată să-mi ud pantalonii la școală”, șoptește Susie.

Morala: Fiecare dintre noi trece prin zile bune și zile proaste. Doar cei care ne ajută în zilele proaste sunt prietenii noștri adevărați.

 

Proastele obiceiuri

Un om de afaceri bogat era îngrijorat de obiceiurile proaste ale fiului său. El a căutat sfatul unui bătrân înțelept. Acesta s-a întâlnit cu fiul bărbatului și l-a dus la plimbare printr-o pădure. Bătrânul i-a arătat băiatului un răsad mic și l-a rugat să-l scoată. Băiatul a făcut-o cu ușurință și au mers mai departe. Apoi bătrânul l-a rugat să scoată o plantă mică. Băiatul a făcut și asta cu puțin efort. În timp ce se plimbau, bătrânul l-a rugat pe băiat să scoată un tufiș, lucru pe care acesta l-a făcut. Următorul a fost un copac mic, pe care copilul s-a chinuit ceva timp să-l scoată. În cele din urmă, bătrânul i-a arătat un copac mai mare și i-a cerut copilului să-l scoată.
Copilul nu a reușit, chiar și după ce a încercat de mai multe ori, în moduri diferite. Bătrânul i-a zâmbit și i-a spus băiatului: „Așa este și cu obiceiurile, bune sau rele”.

Morala: Este greu să scăpăm de obiceiurile proaste, odată ce s-au stabilit în firea noastră. Cel mai bine este să scăpăm de ele devreme.

 

Omul și pisica

„Omul și pisica” este o fabulă mereu de actualitate, care nu se adresează doar copiilor. Așa că nu putea să lipsească din lista noastră de povești.

Un om, care mergea pe stradă, aude un mieunat de pisică dintr-un tufiș din apropiere. Pisica era blocată și avea nevoie de ajutor. Când bărbatul s-a întins să o ajute, pisica s-a speriat și l-a zgâriat. Omul țipă de durere, dar nu renunță. A încercat din nou și din nou, chiar în timp ce pisica îi zgâria mâinile.

Un alt trecător a văzut acest lucru și a spus: „Mai bine las-o! Pisica va găsi până la urmă o cale să iasă”. Omul nu a dat atenție și a încercat până a eliberat pisica. Apoi i-a spus celuilalt om: „Pisica este un animal, iar instinctul său o face să zgârie și să atace. Eu sunt un om, iar instinctele mele mă fac milos și amabil”.

Morala: Tratează-i pe cei din jurul tău, așa cum ți-ai dori tu să fii tratat. Rămâi fidel propriilor tale reguli și etici, și nu te lua după regulile altora.

 

Povești: totuldespremame.ro

Foto simbol: zelenaucionica.com

Share:

Articole recomandate