Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

​Atenție la boala mână-gură-picior! Face ravagii în rândul copiilor

​Atenție la boala mână-gură-picior! Face ravagii în rândul copiilor

Febră mai mare de 38,5, erupții pe față, în special în jurul guriței și pe mâini, salivare abundentă – acestea sunt doar câteva dintre simptomele pe care le-a descris o mămică, despre fetița ei de un an și șapte luni, atunci când a cerut părerea medicilor pe una din rețelele de socializare.

 

Irina Batâr, medic dermato-venerolog ne spune despre ce este vorba. Potrivit ei, este o viroză cu manifestări cutanate – boala – mână-gură-picior, destul de contagioasă, și care a început să fie întâlnită tot mai frecvent în ultimele săptămâni. „Boala este determinată de virusul Coxsackie A 16 și se manifestă prin apariția unei erupții cutanate pe palme, tălpi, în jurul guriței și chiar în gură. Nu în zadar, însăși denumirea bolii provine de la localizarea erupției. Apare la copii cu vârsta între 1 – 6  ani, deși au fost și cazuri când boala a afectat persoane mature. Maladia se întâlnește în sezonul cald în grădinițe, dar și în mediul familial, și se transmite de la un copil la copil, atât pe cale orală, cât și prin secreții nazofaringiene, tuse, strănut și prin contactul direct cu obiectele contaminate (jucării, veselă, prosoape)”, a declarat Irina Batîr pentru Odoras.md,

Perioada de contaminare este de 3-7 zile, timp în care copilul este deja contagios. Simptomele debutează cu febră (38-40 grade Celsius), dureri în gât provocate de leziunile ulcerative (care alterează pofta de mâncare), erupții cutanate în jurul gurii pe palme și tălpi  asemănătoare cu cele de varicelă (vizicule cu lichid), alterarea stării generale a organismului și iritabilitate. Unii copii pot refuza și lichidele, ceea ce duce inclusiv și la deshidratare.

Boala se vindecă în 7-14 zile. Tratamentul exclude antibioticele. În general, nu există un tratament specific acestei boli, întrucât organismul reușește singur să neutralizeze virusul. Se face un tratament suportiv: în caz de febră se administrează antipiretice, pentru calmarea erupțiilor se administrează creme calmante, în caz de deshidratare copilul trebuie internat pentru perfuzii. Totuși, în linii generale, tratamentul se face la domiciliu, întrucât boala nu necesită internare, ci doar izolare. Dupa vindecare copilul rămâne cu imunitate împotriva virusului, dar asta nu înseamnă că nu va putea ulterior să contacteze boala. Serotipurile Coxsackie sunt foarte numeroase, respectiv, boala se poate repeta sub forma unei noi infecții.

Efecte post boală. Când boala începe să regreseze, lucru care se întâmplă după una – două săptămâni, are loc exfolierea (cojirea) pielii de pe mânuțe și de pe picioare, precum și detașarea unghiilor de la jumătate (fenomen numit onihomadesis). Toate aceste schimbări sunt specifice bolii, astfel că părintele nu trebuie să intervină sau să administreze ceva.

Boala mână - gură – picior poate fi prevenită prin: spălarea pe mâini cât mai des posibil a celor mici, dezinfectarea frecventă a jucăriilor, precum și suprafețelor din baie, bucătărie și podele, atât în colectivitățiile de copii, cât și la domiciliu, folosirea lucurilor personale - cană, periuță de dinți, prosop, veselă, atât în familie cât și la grădiniță.

Foto: sursadesanatate.ro; facebook.com/ibatir

Share:

Articole recomandate