Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

De ce Alexandra nu a fost tratată acasă?

De ce Alexandra nu a fost tratată acasă?

 

Cazul Alexandrei Negru nu se oprește aici. Investigația jurnalistică are o continuitate. Astfel, după ce în primul articol a fost prezentată părerea mamei, am încercat să aflăm dacă totuși a fost sau nu vorba de o greșeală a medicilor. Astfel, Spitalul Internațional Medpark, urmat de Spitalul Clinic Municipal de Copii "Valentin Ignatenco", două dintre instituțiile medicale vizate, au venit cu o reacție documentată, fapt ce exclude termenul de „malpraxis”, or, fiecare dintre medicii care au avut tangență cu acest pacient, au acționat corect din punct de vedere medical. Nici o reacție nu a parvenit, în schimb, din partea Irinei Ganenco, care a fost nu o dată în atenția presei, dar care își continuă nestingherită meseria de “pediatru”. Ce ţine de medicul de familie Iulia Turuta,  de la Centrul Sănătății Familiei “Galaxia”, reamintim, că declara pentru articolul anterior, că nu își amintește de așa pacientă.   

 

Poziția Spitalului Internațional Medpark

Medicii de aici au luat cunoștință de informațiile apărute în presă și au efectuat o investigație a cazului. În urma acesteia, s-a stabilit că pacienta s-a adresat la unitatea urgențe Medpark în data de 9 noiembrie seara, după o săptămână de la instalarea bolii. Rezultatele investigațiilor efectuate au fost nesatisfăcătoare. Mamei i s-a recomandat radiografia pulmonară, însă aceasta a refuzat, invocând ca copilul este neliniştit. Medicul a recomandat spitalizarea pacientei, dar mama copilului a refuzat internarea. Luând în considerație că mama refuzase internarea, medicul pediatru a indicat tratament cu antibiotice.

De menționat, în Medpark pacientei i s-a prescris tratamentul cu antibiotic pentru prima data și i s-au indicat investigațiile de laborator. 

Pe 10 noiembrie pacienta a fost consultată repetat, mama a acceptat spitalizarea. A fost început tratamentul intensiv perfuzional, după care copilul a devenit mai liniștit și mama a dat acordul pentru efectuarea radiografiei toracice, în urma căreia s-a stabilit diagnosticul de pneumonie severă și pleurizie. Luând în considerație necesitatea tratamentului copilului în secție specializată de terapie intensivă, tot în ziua de 10 noiembrie s-a efectuat transferul către unitatea spitalicească cu terapie intensiva pentru copii mai mari decât 1 an.

De menționat că de la bun început medicii din cadrul Departamentului urgență Medpark au menţionat mamei că starea copilului este gravă şi că există necesitatea internării copilului pentru supraveghere, diagnostic și tratament.

 

Poziția Spitalului Clinic Municipal De Copii "Valentin Ignatenco"    

Pacienta Alexandra Negru a fost internată la data de 10 noiembrie într-o stare extrem de gravă, care prezenta pericol pentru viața copilului. În urma investigațiilor medicale, s-a stabilit diagnoza de Penumonie distructivă. Fetiței i-a fost acordată asistență medicală de urgență pentru îmbunătățirea activității funcțiilor vitale, după care a fost internată timp de o săptămână în secția RTi, unde a primit tratament intensiv, fiind supravegheată de către medici chirurgi, reanimatologi. Pe perioada internării, copilul era în stare gravă, dar stabilă, așa cum ar trebui să decurgă patologia dată. Părinților le-a fost propusă internarea la Institutul Mamei și Copilului, dar ei au refuzat.

 

Medical Park International (Turcia)

Am vorbit şi cu Doina Sirikci, director Moldova Medical Park, şi iată ce ne-a spus ea: “Sunt director Medical Park Moldova, dar în cazul aceasta, am fost mai degrabă consilier medical pentru această familie. I-am redirecţionat către spitalul Koc University Hospital, pentru că în baza experienţei mele medicale, asemenea diagnoze pot fi tratate anume la acest spital. Aşadar, totul a început cu apelul primit de la mama Alexandrei, care ne-a expediat extrasele rezultatelor analizelor. Medicii ne-au spus că problema este tratabilă, doar dacă se va interveni de urgenţă. Când a fost adusă, pacienta era într-o stare gravă, dar stabilizată de medicii din Moldova. Aici i s-au făcut investigaţii repetate – analiza de sânge, BT torax etc., a fost examinată de trei medici – pulmonolog, chirurg şi medicul din secţia de terapie intensivă.

În urma examinărilor, s-a constatat că medicii din Moldova au evaluat şi au acordat un tratament corect, însă, acesta nu mai făcea faţă stafilococului. Era nevoie de o intervenţie chirurgicală. Iar cateterul cu care a fost adus copilul era unul învechit şi cu risc de infecţie. Aşadar, a fost luată decizia de a opera copilul prin metoda Videothoracoscopic decortication. Mai exact, a fost introdusă o cameră în plămânii copilului care i-a curăţat.

Concluzia medicilor imediat după operaţie a fost că, o întârziere de 3–4 zile ar fi putut fi fatală, sau în cel mai bun caz, ar fi necesitat o intervenţie mult mai complicată. La moment, pacienta primeşte un tratament complex de recuperare.   

 

Colectăm bani pentru un videothoracoscop acasă, în Moldova

Cazul Alexandrei este unul cu final fericit. Cert este că după publicarea articolului am fost contactați de alți părinți, copiii cărora, după ce au “trecut” prin cabinetul Irinei Ganenco, au ajuns în secțiile de reanimare în stare extrem de gravă. Tratamentul a fost în țară, dar în lipsa unui videothoracoscop, acesta a însemnat trei săptămâni de internare în secția de reanimare și o recuperare care durează până în prezent. 

Colectarea sumei de 30 mii euro într-un timp record de doar două zile a demonstrat că putem fi solidari și putem face lucruri frumoase împreună. Revista Odoraș lansează o campanie de colectare de fonduri pentru procurarea unui Videothoracoscop, produs de compania japoneză “Olympus”, prețul căruia pornește de la 155 mii euro, în dependență de consumabile, și poate fi folosit nu doar în secția de pulmonologie. Deși, suma este una mare, aceasta ne-ar permite să salvăm nu un copil, ci mult mai mulți. Și s-o facem în spitalele din țară, în cel mai scurt timp. Pe această cale, solicităm implicarea tuturor surselor media să ni se alăture în preluarea și mediatizarea acestui caz. Puteți dona simplu, prin intermediul platformei caritate.md

Mai jos vedeți cum lucrează un astfel de sistem. 

 

Foto: en.wikipedia.com; publika.md

     

Share:

Articole recomandate