Cum recunoşti o persoană care suferă de depresie

Cum recunoşti o persoană care suferă de depresie

Dacă în urma unui eveniment apare o stare depresivă, trebuie să înţelegem care sunt manifestările acesteia, pentru a putea şti ulterior ce avem de făcut. Putem spune că stările caracteristice depresiei trebuie să se manifeste în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, timp de cel puţin două săptămâni.

Aceste manifestări sunt:

- sentimentul dominant de tristeţe profundă

- sentimentul de deznădejde, vinovăţie, lipsa de valoare, gol interior

- oboseală cronică

- lipsa de energie

- probleme de concentrare

- pierderea interesului pentru activităţile ce îţi făceau plăcere

- pierderea apetitului sau mâncatul excesiv

- probleme cu somnul

- nelinişte

- iritabilitate sau furie

- dureri inexplicabile care vin şi pleacă şi care se tot mută prin corp

- gânduri sau planuri de moarte sau suicid

- atacuri de panică

Cum se tratează depresia şi cum ar trebui să îl ajute persoanele apropiate pe bolnav

În funcţie de cât de grave sunt stările descrise mai sus, trebuie să apelaţi la: medicul de familie, un medic specialist, un psihiatru, un psihoterapeut. Doar împreună cu un specialist se poate determina cât de gravă este depresia. În funcţie de ceea ce stabiliţi cu specialistul, poate fi nevoie ca pacientul să fie internat, să meargă la psihoterapie şi în paralel să ia şi tratament sau poate depăşi situaţia doar cu ajutorul psihoterapiei.

Nu încercaţi singuri să rezolvaţi problema respectivă, pentru că depresia poate fi confundată cu o problemă mult mai gravă sau se poate agrava dacă nu se intervine la timp. Numai după o anamneză corespunzătoare se poate pune un diagnostic clar şi se poate decide de ce tip de intervenţie poate fi vorba în acea situaţie.

Până când persoana depresivă ia decizia să meargă la psiholog sau la medicul psihiatru, încercaţi să vă păstraţi calmul, să îi vorbiţi pe un ton plăcut, să încercaţi să vedeţi dacă reuşiţi să o faceţi să iasă din casă pentru mici plimbări. Asiguraţi-vă că se alimentează corespunzător, că nu consumă droguri sau alcool. Încercaţi să aduceţi alături de ea familia şi prietenii. Convingeţi-o să îşi ia o pauză de la serviciu pentru a se putea reface sau încercaţi să plecaţi într-o scurtă vacanţă.

Dar, înainte de orice, chiar dacă pacientul nu doreşte, mergeţi voi la un psiholog sau psihiatru, descrieţi-i stările partenerului, pentru a şti cum este cel mai bine să procedaţi.

 

Sursa: csid.ro; nastroy.net

Adaugă comentariu