Lilu își amintește cu drag de copilăria petrecută la sat

Lilu își amintește cu drag de copilăria petrecută la sat

Vara este anotimpul perfect pentru a petrece vacanțele la țară, acolo unde atmosfera este ca de poveste. Lilu este și ea îndrăgostită de viața de la sat, iar amintirile care o leagă de casa părintească și de copilăria sa sunt de nedescris. Fiind un copil crescut la țară și care a simțit adevăratul gust al copilăriei, jurnalista încearcă să le ofere aceleași emoții și copiilor săi, motiv pentru care a dus-o pe fiica mai mare în sat, la bunici.

În cea mai recentă postarea de pe blogul personal, Lilu a depănat amintiri frumoase din copilăria sa, și-a adus aminte despre cum treceau zilele în acea perioadă și cât de frumos era să fii copil pe atunci. Acum, când lumea s-a modernizat atât de mult, fericirea unui copil se rezumă la telefoane, calculatoare, tablete sau alte tehnologii performante, care de fapt nu oferă nici o încărcătură emoțională, făcând ca zilele și momentele frumoase din viața noastră să treacă pe alături. De aceea, Lilu a încercat să-și transpună emoțiile într-un text, care prin mesajul său are o valoarea inestimabilă.

„Aveam doar telefonul țintuit de masă… cu roata gălăgioasă, la care îmi sunam prietenele să ieșim în drum. Cu toate că cea mai eficientă metodă de a ne găsi una pe cealaltă era strigatul la poartă – Margaaaaaaareta, Cristinaaaaaa. La fântâna, la scaun, sub cel mai mare „șorcov”… acolo erau întâlnirile cu toată gașca din mahala. Am avut o copilărie tare fericită. Asta nu înseamnă că m-am jucat toată ziua în bunghi, chiar am fost pusă să lucrez, mama înainte de a pleca la deal, mă trezea din somnul dulce de dimineaţă şi îmi spunea lista cu „obligaţiunile” pentru ziua respectivă – să spăl borcanele după ce a scopt brânza, să tai frunze de sfeclă la raţe, să culeg crengi de salcâm pentru iepuri, să prăşim printre cartofi şi după … suntem liberi să hoinărim drumuşoarele”, mărturisește jurnalista.

 

A fost provocată să scrie acest text de una dintre vecinele din sat de la maică-sa, care recent i-a trimis acesteia o fotografie deosebită în care Amelie, fiica mai mare a lui Lilu, stă cu prietenele lângă fântână, așa cum se făcea pe vremuri. Jurnalista își dorește cu orice preț ca fetele ei să guste măcar puțin din copilărie de altă dată și să realizeze ce înseamnă de fapt să fii un copil fericit.

„Eu tare vreau să le ofer o copilărie frumoasă şi fetelor mele. Pentru Amelie a început cea de-a treia săptămână de vacanţă la bunici. În sat ea mănâncă zmeura direct de pe tufe, ea așteaptă vaca în drum și o mâna din urmă până în ogradă, strânge gândacii de Colorado şi îi ceartă că îi mănâncă cartofii. În sat are prieteni, şi exact cum eram eu, îi adună pe toţi în ograda noastră, aşa că bunica are parte de „distracţii la intensitate maximă” aproape în fiecare zi”, a mai povestit Lilu. 

 

Iar spre final, fericita mămică a ținut să le ofere tuturor părinților un sfat!

„Lăsați copiii în sate, lăsați-i sa trăiască fără gadgeturi, fără frica de a traversa strada, lăsați-i să exploreze ulițele, să se cațere în copaci, să se joace în glod și băltoace, să vadă caii nu doar la grădina zoologică. Și cel mai important sper că… mai aveți la cine să îi lăsați”, a scris jurnalista în postarea sa de pe blog.

Foto: lilu.md; Facebook.com

Adaugă comentariu