Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Remedii naturiste pentru ten uscat

Remedii naturiste pentru ten uscat

Pielea uscată, cunoscută şi sub numele de xerodermie, reprezintă deshidratarea stratului protector lipidic al pielii. Lăsată netratată, pielea uscată poate crăpa sau chiar se poate infecta. Este foarte important ca pielea uscată să fie hidratată constant, iar asta o poţi face şi acasă, cu ajutorul alimentelor din bucătărie, fără să faci investiţii prea mari în produse cosmetice. Multe persoane sunt predispuse tenului uscat, dar tratamentele delicate îi pot reda strălucirea şi aspectul sănătos de care are nevoie.

Există numeroase remedii naturiste la care o persoană poate apela pentru a scăpa de pielea uscată. Multe dintre ele pot fi folosite pe post de creme hidratante, altele pe post de măşti sau, de ce nu, produse de exfoliere. Cel mai bun moment în care să aplici produsele home made pe ten este imediat după baie, când porii sunt încă deschişi.

Ulei de seminţe de floarea soarelui. În urma unui studiu efectuat încă în 2013 s-a descoperit că uleiul din seminţe de floarea soarelui îmbunătăţeşte hidratarea, în special pe pielea de pe mâini. Acelaşi studiu arată că uleiul de măsline nu face altceva decât să distrugă bariera protectoare a pielii, sugerând astfel că nu toate uleiurile naturale sunt potrivite pentru a fi folosite în hidratarea tenului.

Uleiul de cocos. Un alt ulei natural care funcţionează perfect în tratarea tenului uscat este uleiul de cocos. În urma unui studiu din 2014 s-a descoperit că uleiul de cocos este sigur şi eficient în tratarea tenului uscat. De asemenea, s-a descoperit că îmbunătăţeşte hidratarea pielii şi creşte numărul lipidelor de pe suprafaţa pielii. Aşa cum un alt studiu din 2016 explică, uleiul de cocos conţine acizi graşi saturaţi care au proprietăţi emoliente. Un emolient este grăsimea sau uleiul care acţionează ca hidratant prin umplerea spaţiilor libere din pielea uscată, lăsând-o astfel netedă.

Baie în fulgi de ovăz. Un alt ingredient natural care poate ajuta la tratarea tenului uscat sunt fulgii de ovăz. Poţi adăuga fulgi de ovăz sub formă de pudră, la baie sau poţi folosi creme care conţin fulgi de ovăz şi te ajută să scapi de pielea uscată. Un studiu din 2015 arată că extractul din fulgii de ovăz are proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante, sugerând că este un produs ideal în tratarea tenului uscat.

Consumă lapte. Laptele te poate scăpa de tenul uscat şi nu doar atunci când este aplicat direct pe piele. O cercetare din 2015 arată că o dietă care are la bază şi consumul de lapte poate îmbunătăţi aspectul în cazul tenului uscat. S-a descoperit astfel că grăsimea pe care laptele o conţine, numită fosfolipid, îmbunătăţeşte bariera protectoare a pielii.

Mierea. De-a lungul timpului numeroase studii au demonstrat beneficiile pe care mierea le are asupra multor tipuri de piele, dar mai ales afecţiuni. Astfel, s-a descoperit că mierea are beneficii:

- de vindecare

- de hidratare

- antiinflamatorii

Vaselina, cunoscută şi ca un ulei mineral, a fost folosit pentru hidratare timp de foarte mulţi ani. În 2017, cercetătorii au descoperit că în cazul persoanelor înaintate în vârstă, bariera protectoare a pielii era complet îmbunătăţită în urma folosirii de vaselină. Aşadar, este ideală pentru tratarea tenului uscat, în special atunci când primele semne de îmbătrânire încep să apară.

Aloe vera. Gelul de aloe vera poate ameliora pielea şi tenul uscat. Pentru efecte vizibile şi rapide, poţi lăsa gelul să acţioneze pe timpul nopţii.

Cum să previi apariţia tenului uscat?

După fiecare baie este indicat să aplicăm o cremă, un emolient sau o loţiune care să hidrateze pielea. De asemenea, tenul uscat mai poate fi prevenit şi prin evitarea declanşatorilor care pot provoca iritaţii şi aspect uscat:

- renunţă să te scarpini

- nu folosi aerul condiţionat în exces

- niciodată nu folosi lama de ras fără să aplici un gel

- nu face duşuri dese şi fierbinţi

- nu freca pielea cu prosopul pentru a o usca

- nu folosi loţiuni care conţin alcool

- nu intra frecvent în contact cu detergenţi

- nu sta în vânt, temperaturi scăzute fără să-ţi acoperi pielea.

 

Sursa: csid.ro; ladyzest.com

Share:

Articole recomandate