Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Această plantă poate înlocui aspirina! Iată cum să o foloseşti

Această plantă poate înlocui aspirina! Iată cum să o foloseşti

Salcia este un arbore cu proprietăți antireumatice, analgezice, antiinflamatoare, antiseptice și sedative. În scop terapeutic se folosește cel mai des scoarța plantei, care ajută la tratarea febrei și la ameliorarea durerilor. Planta mai este numită şi aspirină vegetală.

Originară din Asia, America de Nord și Europa, salcia albă (Salix alba) este valorificată de aproape 5.000 de ani. De pildă, egiptenii antici o utilizau pentru a trata inflamația, în timp ce medicii Hipocrate și Discoride ca remediu contra bolilor reumatice.

În scop terapeutic, este recomandată scoarța de salcie albă, obținută de la copacii tineri. Aceasta se lasă la uscat cel puțin 2 săptămâni, apoi se mărunțește și se folosește în diferite remedii. Scoarța conține salicină, principalul component al aspirinei, vitamine (vitamina B și vitamina C), minerale (calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, seleniu zinc), polifenoli, flavonoide, lipide, proteine și amidon.

Scoarța de salcie albă se mai numește și „aspirina vegetală”. Remediile care conțin salcie albă aduc beneficii similare aspirinei, însă fără să provoace unele reacții adverse, precum tulburări gastrointestinale.

Calmează durerile 

Componentul principal al scoarței de salcie albă, salicina, îi conferă proprietăți antiinflamatoare și analgezice. Planta ameliorează durerile provocate de reumatism, de cap, lombare, dentare, menstruale, articulare și nevralgiile. Pentru a trata aceste simptome, consumă infuzie din scoarță de salcie albă. Pentru a o pregăti, adaugi 2 lingurițe de scoarță mărunțită peste 200 ml de apă fierbinte, lași la infuzat și consumi.

Scade febra 

Datorită proprietăților sale febrifuge, salcia poate fi folosită pentru a scădea temperatura corporală în caz de febră. În acest caz, se administrează decoctul. Ca să-l prepari, pui la fiert 2 linguri de scoarță uscată și un litru de apă, 30 de minute. După ce s-a răcit, consumi câte puțin, pe parcursul zilei.

Tratează gripa și răceala 

Salcia poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate cu gripă și răceală, cum ar fi tusea, congestia nazală și durerea în gât. În plus, antioxidanții din compoziția scoarței susțin sănătatea sistemului imunitar. În caz de dureri în gât, se recomandă gargara cu decoct de salcie. Pentru reducerea disconfortului respirator care însoţeşte infecţiile respiratorii, se pot consuma şi 2-3 ceaiuri din scoarţă de salcie.

Ameliorează rănile

Compresele cu ceai concentrat din coajă de salcie ajută la tratarea rănilor și ulcerațiilor. În plus, antioxidanții plantei cresc fluxul de sânge către piele, ceea de reduce aspectul ridurilor și petelelor apărute odată cu înaintarea în vârstă. Ceaiul concentrat îl pregătești din 5 linguri de plantă la un  sfert de apă clocotită.

Aliat contra insomniei

Pulberea din scoarță de salcie albă ajută la tratarea insomniei și la ameliorarea stărilor depresive. Se obține din scoarță măcinată cu ajutorul râșniței de cafea. Se consumă 2-3 grame pe zi, la cel mult 10 zile de la măcinare. 

Precauţii şi contraindicaţii

Persoanele care sunt alergice sau sensibile la apirină nu ar trebui să folosească remediile pe bază de salcie. Salcia nu le este recomandată nici persoanelor cu astm, diabet, gută, hemofilie sau cu probleme ale rinichilor, copiilor cu vârste de până în 16 ani, femeilor însărcinate și celor care alăptează. De asemenea, salcia se administrează cu prudență, iar tratamentul nu trebuie să dureze mai mult de 21 de zile. Supradozajul poate să provoace erupții cutanate, inflamații, greață, vărsături și tinitus (țiuit în urechi).

Share:

Articole recomandate