Țara care e pe cale să eradicheze cancerul de col uterin. Cum i-a reușit?

Țara care e pe cale să eradicheze cancerul de col uterin. Cum i-a reușit?

Doctorul român Vasi Rădulescu, care moderează pagina de facebook pentru informare despre medicină – Leapșa de sănătate, recent a publicat o informație foarte interesantă despre experiența Bhutanului care e pe cale să scape complet de cancer de col uterin. Pe când spre exemplu România este pe primul loc în Europa la numărul de cazuri înregistrate de acest tip de cancer. Din păcate, nici la noi,. În Republica Moldova, situația nu este mai bună.

Vedeți mai jos ce a scris medicul român:

În poză este Dechen Wangmo, Ministrul Sănătății din Bhutan. Caldă, amuzantă, umană, școlită în SUA, tobă de carte. Am discutat cam o oră despre mai multe chestiuni, dar cel mai mult m-a impresionat un lucru: Bhutanul este pe cale să eradicheze cancerul de col uterin.

Cum s-a întâmplat asta? E relativ simplu. Oamenii de aici au o campanie de vaccinare eficientă în școli. Vaccinează fetele de 11-12 ani. Au cerut fonduri speciale de curând, începând vaccinarea și la băieți. E scump pentru ei, nu au bugete mari, dar investiția merită.

Bunica regelui a zis că femeile din Bhutan merită o viață sănătoasă și frumoasă, iar cancerul de col uterin e o tragedie pentru ele. Când el poate fi prevenit prin vaccinarea anti-HPV, au luat imediat măsurile cele mai bune, prin cooptarea unor profesioniști, atragerea de fonduri speciale, campanii de educare. Vaccinarea e, atenție, destinată tuturor fetelor, mai nou și băieților. Nu faci vaccinul, nu treci mai departe în școală, care e gratuită.

Situația în România e așa:

- campanie vaccinare încercată în 2008: dezastru;
- locul 1 în Europa la cazuri de cancer de col;
- locul 1 în Europa la mortalitate prin cancer de col uterin;
- nicio campanie majoră de vaccinare;
- mulți care refuză vaccinarea (nu e obligatorie acum) invocând motive stupide;

Cum facem, dragi părinți? Cum facem, dragi femei? Cum facem, dragi oficiali?

 

Foto simbol de copertă: sceptic.online

Adaugă comentariu