Medic obstretician-ginecolog, despre cele 9 semne care indică apropierea nașterii

Medic obstretician-ginecolog, despre cele 9 semne care indică apropierea nașterii

Deși nu se cunoaște câte săptămâni exact va dura fiecare sarcină în parte, cât timp va fi travaliul și ce intensitate va avea durerea, există câteva semne clare care indică apropierea nașterii. Despre aceste 9 semne a vorbit medicul obstretician-ginecolog de la Spitalul Medpark, Natalia Raiu, în cadrul ediției speciale a Șezătorii Mamelor organizată de Odoraș la 22 februarie – Festivalul graviduțelor.

 

Multe viitoare mămici se întreabă îngrijorate despre semnele care anunță nașterea: când se va întâmpla, ce vor simți, cât o să dureze, cum vor ști că este timpul. Este greu să anticipezi răspunsurile la primele 3 întrebări, deoarece fiecare naștere este diferită. Dar pentru a 4-a întrebare există studii care ne pot ajuta.

Semne:

- dureri abdominale;

- crampe și dureri de spate;

- stare de oboseală generală și slăbiciuni în articulații;

- coborârea bebelușului asociată cu respirație mai puțin dificilă;

- dilatarea cervixului;

- eliminarea dopului gelatinos;

- striuri vaginale de sânge;

- scurgeri de ape;

- diaree sau scaune frecvente moi.

 

Despre câteva din ele citiți în continuare:

Aveți mai multe crampe abdominale și dureri de spate, mai ales dacă aceasta nu este prima sarcină – este posibil să aveți așa numitele contracții Brexton Hix. În cazul în care contracțiile devin regulate, la interval de cel puțin 7 min, o vizită la camera de gardă este binevenită. Nu vă alarmați dacă medicul constată un fals travaliu și trebuie să mai reveniți.

Cu câteva săptămâni înainte de naștere bebelușul începe să coboare în pelvis. Mama poate simți acest lucru prin faptul că i se ușurează respirația. Bebelușul se află în partea de jos a burții, se așează în poziția în care își face ieșirea, cu capul în jos.

Cervixul se dilată – colul uterin începe să se modifice structural înainte de naștere – începe scurtarea, înmuierea și chiar dilatarea lui - fapt ce poate fi precizat la examenul digital de către medic.

Căderea dopului gelatinos, acea scurgere vaginală mucoidă, uneori cu striuri de sânge, este un alt semn prevestitor de pregătire pentru naștere. Ambele situații prezentate pot surveni cu câteva ore sau câteva zile înainte de debutul propriu-zis al nașterii.

Slăbiciunile în articulații sunt ceva absolut normal, căci în preajma nașterii organismul femeii secretă un hormon care să relaxeze articulațiile, numit relaxina.

Eliminările apoase sunt unul dintre semnele finale, însă nu fiecare debut de naștere este însoțit de scurgerea lichidului amniotic. Aproximativ 15% din nașteri sunt însoțite de scurgerea lichidului amniotic și necesită ca mămica să se prezinte la maternitate. De obicei contracțiile survin spontan  în primele 24 de ore de la scurgerea lichidului amniotic, cu mici excepții.

Scaunele frecvente moi apar la fel din cauza hormonului care relaxează articulațiile și uterul, el influențează și intestinul subțire. Deși deranjant, acest lucru este normal. Hidratați-vă și amintiți-vă că poate fi un semn prevestitor al nașterii.

Nașterea e ceva ce faceți Dvs.,  nu ceea  ce vi se face. Travaliul este o muncă serioasă. De aceea se numește travaliu.

Dincolo de pufăieli și respirații sacadate, dincolo de chiote și vaiete, nașterea este o experiență ÎNCÂNTĂTOARE. Iar când veți ține pentru prima dată în viață bebelușul pe care atât de mult îl așteptați – nimic din toate ce au fost nu mai contează.

Să aveți o naștere cât mai ușoară.

 

 

Foto: medpark.md; ladytone.ru

Adaugă comentariu

Închide