Odoraș.

Odoraș.

Mituri despre cele mai cunoscute metode de contracepție

Mituri despre cele mai cunoscute metode de contracepție

Metodele de contracepție au fost inventate pentru a preveni bolile cu transmitere sexuală, însă sunt încă foarte multe persoane care știu puține despre anticoncepționale, metoda calendarului sau contracepția de urgență.

Mai mult, există și mituri despre aceste metode de contracepție și multe femei se feresc de ele. Să vedem care sunt cele mai frecvente mituri:

- Pilulele de contracepție sunt eficiente încă din prima zi

Dacă citești prospectul, vei afla că pilulele te protejează de o sarcină nedorită după cel puțin 16 zile, timp în care va trebui să folosești și o altă metodă de contracepție.

- Cu cât iei mai mult timp contraceptive, cu atât îți crește riscul de infertilitate

Nu este adevărat! Niciun studiu nu a demonstrat vreo legatură între pilule și fertilitate. Fertilitatea este în strânsă legătură cu vârsta, fumatul și mulți alți factori.

- Poți folosi oricând contraceptia de urgență

Da, o poți folosi imediat după actul sexual, însă nu exagera cu această metodă. Contracepția de urgență se folosește foarte rar, de maximum 2-3 ori pe an! În plus, pilula nu este eficientă dacă este luată înaintea actului sexual.

- Contracepția de urgență înseamnă avort

Din nou fals, deoarece contracepția de urgență nu are niciun efect dacă ovulul a fost deja fecundat. Metoda doar întârzie ovulația. Există totuși o altă categorie de pilule, care pot provoca avortul, însă acestea nu se pot cumpăra liber din farmacii.

- Dacă folosești metoda calendarului nu poți rămâne însărcinată

Metoda calendarului este una dintre cele mai nesigure metode de contracepție, în special în cazul în care nu ai un ciclu menstrual regulat. Metoda se bazează pe calcularea perioadei fertile și abstinență în această perioadă, însă ovulația poate fi determinată de mai mulți factori, precum vârsta, stresul și nivelul hormonilor din organism.

 

Foto simbol: netdoctor.co.uk

Share:

Articole recomandate