Activități în natură potrivite pentru vacanța copilului tău
- 2023-06-07
- 8371
Timpul parcă zboară și iată că suntem în una dintre cele mai frumoase perioade ale anului pentru copii: vacanța de vară. Întrucât știi că anotimpul cald are zile frumoase și mai lungi, iar copilul tău are acum mai mult timp la dispoziție pentru a încerca noi experiențe, vrei să profiți de toate aceste beneficii și să te asiguri că în programul său sunt și intervale în care stă cât mai departe de ecrane. De aceea, te străduiești să-l implici în activități structurate și distractive totodată, care să-i dea posibilitatea de a învăța lucruri noi și de a deprinde, inclusiv prin joc, abilități ce-i vor fi oricând utile. Parcurgând articolul de mai jos poți descoperi câteva idei de activități în aer liber potrivite pentru vacanța copilului tău, fie că este vorba despre un preșcolar, fie că este vorba despre un școlar. Oricare dintre ele îi vor umple timpul într-un mod agreabil și cu siguranță vor alunga orice urmă de plictiseală.
Plimbări și joaca în natură
Înainte de orice, gândește-te că printre activitățile potrivite pentru vacanța copilului tău se regăsesc în special cele care implică petrecerea timpului în aer liber, în natură. Astfel, stând cât mai mult afară, este mai dornic să facă mișcare, ceea ce este benefic pentru sănătatea sa. În plus, expunerea moderată la soare, în timpul ieșirilor în aer liber, reprezintă o modalitate de a-și asigura o parte din necesarul zilnic de vitamina D, atât de importantă pentru sistemul imunitar, pentru cel muscular și pentru cel osos.
Spre exemplu, preșcolarii și școlarii din clasele I-IV învață multe lucruri și se pot distra de minune când stau vara afară dacă au parte de activități precum cele de mai jos:
Realizarea unor construcții cu obiecte din natură
În acest scop, se pot folosi: pietre, bețe, conuri, crengi etc. Construcțiile cu ajutorul obiectelor din natură sunt binevenite, de exemplu, pentru dezvoltarea senzorială, pentru stimularea creativității sau pentru îmbunătățirea coordonării mână-ochi.
Plimbările cu familia, pe jos sau cu bicicleta, micile excursii
Pentru a-l învăța pe copilul tău cât mai multe lucruri, stai cu el de vorbă pe parcursul plimbării/excursiei despre ceea ce vedeți. Împărtășește-i informații cât mai clare, dar care să-i stimuleze curiozitatea.
Întâlnirile între prieteni
Discută și cu alți părinți pentru ca micuții să se întâlnească la o ieșire în natură. De pildă, se pot juca într-un cort, stând la o măsuță cu scăunele pe măsura lor sau pur și simplu pe o pătură, alături de jocurile/de jucăriile favorite.
Copiii mai mari pot avea și ei parte de zile minunate de vacanță, în care să stea cât mai departe de ecrane, să socializeze și să împărtășească experiențe din care au ceva de învățat. Preadolescenții și adolescenții pot fi antrenați în activități precum:
Organizarea unei „vânători de comori”
Copiii trebuie să reușească să identifice, pe un traseu, o anumită specie de arbori, anumite păsări sau plante etc. O astfel de activitate îi determină să fie mai atenți la ceea ce se află în jurul lor și mai perseverenți pentru a-și îndeplini un obiectiv.
Organizarea unei „misiuni” de descoperire
De pildă, familia ta îi poate antrena pe părinții unor prieteni ai copilului tău într-o activitate care vizează găsirea unor indicii ascunse pe un traseu. Una dintre familii desenează săgeți cu creta pe o cărare/pe un drum sau le lipește pe post-it-uri împrăștiate pe traseul respectiv, iar cealaltă trebuie să meargă pe urmele acestora pentru a găsi, de exemplu, litere cu care să compună un mesaj. Acest tip de activitate dezvoltă spiritul de echipă, orientarea în spațiu, perseverența.
Implicarea în diverse activități fizice distractive
De exemplu, jocurile cu frisbee, cu mingea sau o competiție cu coarda îi motivează pe copii să facă mai multă mișcare.
Organizarea unui picnic
Fie că sunt numai între prieteni, fie că sunt între prieteni și familiile acestora, picnicurile reprezintă o excelentă ocazie pentru antrenarea în jocuri de masă inedite, din care toată lumea să aibă ceva de învățat.