De la ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?
- 2023-06-15
- 1309
Una dintre cele mai importante dovezi ale faptului că micuțul tău a dobândit mai multă independență este să constați că îl poți lăsa singur acasă. Înainte de a face un asemenea pas, trebuie să fii convinsă că deține și anumite abilități, care îl ajută să facă față celor mai diverse situații care ar interveni în lipsa ta. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi nu numai de la ce vârstă ți-ai putea lăsa copilul singur acasă, ci și ce măsuri ar trebui să iei pentru a sta liniștită că este în siguranță.
Care este vârsta la care îți poți lăsa copilul singur acasă?
Înainte de orice, trebuie să știi că fiecare copil este diferit și, dacă anumiți copii sub 12 ani se simt confortabil și se descurcă rămânând singuri acasă, pentru alții lucrurile stau cu totul altfel. De pildă, poate fi vorba despre copii care se confruntă cu stări de anxietate și care nu se simt în siguranță fără compania unui adult în casă și, mai mult decât atât, aceștia nu știu cum să procedeze în situații de urgență. De asemenea, ține cont și de acest aspect: copiii sub vârsta de 12 ani nu ar trebui lăsați singuri în casă pentru perioade lungi.
De ce să ții cont pentru a-ți da seama dacă îți poți lăsa copilul singur acasă
Ca să fii sigură că iei o decizie bună din acest punct de vedere, este binevenit să-ți răspunzi și la întrebări precum:
- Copilul își poate aminti regulile de siguranță și instrucțiunile pe care i le dai?: spre exemplu, trebuie să știe ce să facă în caz de incendiu, să nu deschidă ușa persoanelor străine etc;
- Copilul obișnuiește să se gândească înainte să realizeze un anumit demers ori acționează mai degrabă impulsiv?;
- Este capabil să facă față presiunilor venite din partea prietenilor și să țină cont de ceea ce i-ai spus?;
- L-ai întrebat direct dacă se simte pregătit să rămână singur acasă? Cum a reacționat?;
- În general, se simte confortabil când stă singur?;
- Știe să ia decizii care să-l ferească de anumite probleme?: de pildă, în cazul în care simte că laptele din frigider miroase dezagreabil, să nu se apuce să-l bea;
- Ar trebui să-i lași în grijă frați/surori mai mici?;
- Zona în care este locuința voastră este sigură?;
- Știe să-și facă singur de lucru?: spre exemplu, să se implice în activități creative, să se joace pe computer, să-ți facă teme etc.
Ce măsuri să iei pentru a-ți lăsa copilul singur acasă
Pentru a-ți fi mai ușor să te hotărăști că îți poți lăsa copilul singur acasă, trebuie să te asiguri că locuința este un loc sigur pentru copil și că el este pregătit pentru situații neprevăzute. De aceea, ține seama și de sfaturile de mai jos:
Pregătește-l treptat pentru noua experiență
În primul rând, nu îl lăsa pe copil singur acasă pentru perioade mari de timp de la început. Este indicat să-l lași mai întâi pentru aprox. 20-30 de minute, ca să vezi cum se descurcă. După aceea poți mări treptat intervalul.
În al doilea rând, instruiește-l în legătură cu ce are făcut în anumite situații. Astfel, ar trebui să te asiguri că:
- Știe numărul de telefon al părinților și al altor membri apropiați ai familiei și are acces la numărul de telefon al medicului de pediatru/medicului de familie: în acest scop, scrie-i toate aceste numere de telefon și pune-le într-un loc cât mai vizibil (pe frigider, pe o oglindă etc.);
- Știe să sune la numărul unic de urgență: spune-i că, în anumite cazuri, este cazul să sune mai întâi la acest număr și apoi la cineva din familie;
- Are la îndemână și știe să utilizeze o trusă de prim-ajutor: de pildă, aceasta ar trebui să conțină un unguent antiseptic, apă oxigenată, diferiți plasturi, leucoplast, spirt etc. Este esențial să-ți înveți copilul cum să se folosească de toate acestea la nevoie;
- Știe să utilizeze anumite electrocasnice importante: de exemplu, aragazul, cuptorul cu microunde, mașina de spălat vase;
- Dacă aveți un sistem de alarmă, știe ce să facă în cazul în care acesta se activează;
- Știe să închidă corect ușa și ferestrele;
- Are la dispoziție chei de rezervă în cazul în care rămâne blocat în casă ori pe dinafară: lasă cheile unui vecin în care ai deplină încredere.
Nu în ultimul rând, nu pleca de acasă până când nu ești sigură că știe exact ce pași să urmeze în situații de criză. Amintește-i că te poate contacta oricând pentru a-ți pune întrebări. Dacă nu răspunzi în acele momente, învață-l să sune la un alt membru al familiei sau la un prieten de familie de încredere.
Stabilește diferite reguli
Înainte de a-ți lăsa copilul singur acasă, stabilește cu el anumite reguli, ca de exemplu:
- Să răspundă/să nu răspundă la telefonul familiei;
- Să nu le deschidă ușa persoanelor străine;
- Să nu se implice în anumite activități: de pildă, să nu încerce să-și gătească singur, să nu se suie pe o scară/pe un scaun pentru a ajunge la obiecte aflate la înălțime etc.
Ferește-l de substanțe și de obiecte periculoase
Asigură-te că ustensilele de bucătărie periculoase, diverse unelte/instrumente sau medicamente cu prescripție sunt așezate în locuri sigure. În cazul în care copilul este alergic, asigură-te că în casă nu există nimic ce i-ar putea declanșa o reacție alergică.
Dacă ai un copil adolescent, discută cu el despre pericolul în care îl poate pune consumul de alcool și de băuturi energizante.
Stabilește clar cu copilul ce are voie să facă
De exemplu, înainte să pleci de acasă, spune-i dacă îi permiți sau nu să meargă să-și viziteze un prieten ce locuiește în apropiere sau să-și invite câțiva prieteni ca să-i țină companie.
Nu neglija siguranța în mediul online
Gândește-te la activitățile pe care le desfășoară de obicei copilul tău. Este vorba despre jocuri video sau despre site-uri pe care le consideri periculoase? Într-o asemenea situație, discută cu copilul despre diverse reguli de siguranța în mediul online, accesează aplicații pentru controlul parental etc.
În plus, insistă să nu posteze pe rețelele de socializare faptul că este singur acasă și să nu furnizeze nimănui informații personale online.
Spune-i că îl vei suna
Stabilește cu copilul faptul că îl vei suna de câteva ori pe zi, în special dacă rămâne pentru prima dată singur acasă. Amintește-i că, în cazul în care îi trimiți mesaje și nu le vede, o să-l suni în scurt timp pentru a te asigura că totul este în regulă.
Oferă-i informații în legătură cu întoarcerea ta acasă
Spune-i când revii și asigură-l că, orice ar interveni, îl vei ține la curent.