Daruri generoase, specialiști calificați și subiecte discutate în premieră la Festivalul Graviduțelor
- 2018-10-09
- 3628
La începutul lunii octombrie zeci de graviduțe au avut ocazia de a participa la unicul Festival organizat exclusiv pentru viitoarele mămici. La această ediție în premieră am avut ca invitați tocmai 5 medici foarte buni, dar și un specialist în alăptare, discursurile cărora au captat pe deplin atenția participantelor. Iar la finalul evenimentului a fost o plăcere să vedem atâtea fețe zâmbitoare și graviduțe fericite, care au plecat acasă cu „bagajul de cunoștințe pentru maternitate” pregătit.
Pentru prima data la evenimentele Odoraș a fost abordat subiectul diabetului gestațional, o problemă des întâlnită în rândul graviduțelor. De aceea, medicul endocrinolog, Baltag Tatiana, a spulberat toate miturile legate de acest subiect și le-a oferit mămicilor informații verificate. Potrivit specialistului, în prezent numărul cazurilor de diabet gestațional este în creștere, și aproximativ 20% dintre gravide se confruntă cu această problemă. Totodată, medicul a specificat că diabetul gestațional este o manifestare tranzitorie, care după naștere dispare (în 97% din cazuri). Cel mai des această problemă apare din cauza unui mod nesănătos de viață, iar factorii primordiali în apariția diabetului gestațional sunt: sedentarismul, alimentația nesănătoasă sau modul greșit de preparare a produselor. Medicul recomandă tuturor gravidelor, cu vârsta de peste 25 de ani, să treacă testul de toleranță la glucoză, unul care nu este deloc nociv și care are o istorie de peste 40 de ani. Unicul dezavantaj al acestuia, este neplăcerea pe care o suferiți în timpul testului, altceva nimic. Pentru tratarea diabetului gestațional, sau cel puțin menținerea unei situații stabile, medicul le sugerează gravidelor să nu intre panică, să ducă un mod de viață sănătos și să monitorizeze cu regularitate glicemia.
Un alt subiect destul de popular în rândul viitoarelor mămici este cum să se comporte corect după naștere, în așa fel încât să reușească să-și hrănească copilașii cu lapte matern. În acest sens, Gutium Olga, consultat superior în alăptare, a precizat că, laptele matern este format în glandele mamare sub egida hormonilor. În primele trei luni vorbim de prolactină. Ulterior, lactația funcționează în baza receptorilor prolactinei din glandele mamare, şi oxitocina, care este responsabilă pentru eliminarea laptelui din glanda mamară. Direct, produsele pe care le consumă femeia nu ajung în lapte, iar lăpticul în sine se formează în urma schimbului de substanțe din sânge: glucoza se transformă în lactoză, aminoacizii în proteine, acizii grași în grăsimi. Un alt aspect destul de important menționat de specialist este că cea mai bună sursă de calciu și fier pentru copil este laptele matern, și asta deoarece în el aceste două substanțe sunt mereu la același nivel, mereu, indiferent de alimentația mamei. De asemenea, specialistul a precizat să pe parcursul unei zile copilul nu mănâncă niciodată 100% din lapte matern, ci doar aproximativ 80%. Iar compoziția laptelui se schimbă în dependență de perioada zilei, și cu cât mai mare este copilul, cu atât mai gras este laptele. Laptele matern este mereu bun, așa cum trebuie să fie, indiferent de alimentația sau starea sănătății mamei. Nu există motive să evitați consumul de ceai și cafea, apă gazată sau sucuri, dulciuri, fructe, legume, ceapă, usturoi, carne - toate pot fi consumate în perioada alăptării, ba mai mult, trebuie consumate. Și nu uitați să consumați 2 litri de apă pură pe zi. Important este ca mămica să introducă produsele noi în alimentație în porții mici, atent și treptat, pentru a urmări reacția copilului.
Despre importanța calciului în timpul sarcinii le-a vorbit graviduțelor, medicul obstetrician-ginecolog, Valeriu Pădure. Potrivit acestuia, în timpul sarcinii crește necesarul nutrițional pentru menținerea sănătății mamei și a nou-născutului. Este important ca fiecare gravidă să asigure organismului rezerve importante de calciu, deoarece 30% din aportul total de calciu ajunge direct la făt. Astfel, doza zilnică de calciu recomandată în sarcină este de 1000-2000 mg. De reținut este și faptul că, în primul trimestru de sarcină, calciul nu este foarte bine absorbit, în schimb în ultimele două trimestre este recomandat să consumați regulat alimente bogate în calciu. Calciul contribuie la dezvoltarea oaselor, dezvoltarea danturii, dezvoltarea musculaturii, dezvoltarea nervilor, îmbunătățirea funcțiilor inimii fătului, și la coagularea normală a sângelui. Nivelul calciului seric scade continuu din a 14-a săptămână de sarcină, iar cel mai scăzut nivel se înregistrează în trimestrul III de sarcină.
Un alt medic prezent la festival a fost și medicul obstretician-ginecolog de la Medpark, Natalia Sclifos, care le-a vorbit graviduțelor despre o naștere fără frică, la propriu. Discursul medicului a inclus aspecte importante atât pentru gravidele care urmează să nască pe cale naturală, cât și pentru cele care prin operația de cezariană. Potrivit medicului, unul dintre cei mai importanți factori pentru a te asigura că momentul aducerii pe lume a bebelușului tău va decurge în siguranță este alegerea unei echipe medicale capabile să sprijine mama pe toată durata travaliului, în timpul nașterii, dar și după. La insistența graviduțelor din sală, medicul a atins și subiectul anesteziei epidurale, pe care o recomandă mămicilor pentru a trece mai ușor peste momentul nașterii.
Alte teme discutate la eveniment au fost:
1. Infecțiile vaginale la gravide – cu medicul ginecolog de la Centru Sănătății Femeii „Dalila”, Cebotari Tatiana;
2. Lactația și recuperarea după naștere – cu medicul ginecolog, Livia Pavelescu;
3. Soluția verificată în caz de febră și durere la copii;
4. Cum alegem corect primele hăinuțe ale bebelușului.
Pe lângă partea informativă, graviduțele au savurat bunătăți la pauza de cafea de la Foxy Sweets, Moka Café și apa OM, dar și au putut procura diverse produse de la târgul improvizat.
Vedeți mai jos, în fotografii realizate de cunoscuta mămică și fotografă Irina Spinei, cum a fost la a opta ediție a Festivalului Gravidelor, organizat de Odoraș la V-Continental.
Toate graviduțele prezente la eveniment au primit daruri speciale de la parteneri și din partea Odoraș: Pufies, Familia, și Heinz. „Burticile” cu termenul de peste 35 de săptămâni au primit daruri speciale, iar gravida cu cel mai avansat termen de sarcină - 41 de săptămâni - a fost „petrecută la maternitate” cu o cutie plină cu daruri pentru bebeluș de la Fundația Edelweiss și alți parteneri. La sfârșitul evenimentului a avut loc și o tombolă generoasă, iar cele mai noroacoase participante au plecat acasă cu daruri frumoase.
Pe lângă Festivalul Graviduțelor, revista Odoraș organizează și evenimente pentru mămici și tătici, intitulate sugestiv „Șezătoarea Mămicilor”. Următorul eveniment va avea loc pe data de 15 octombrie! Iar participarea este absolut gratuită. Urmăriți rubrica evenimente de pe pagina Odoraș pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Parteneri: Medpark, Elevit, Epigen Gel, Davita Bone, Accu Chek, Galactogil, Ibufen, Fundația Edelweiss, Busuioc TV.
Sponsori: Frosch, Splat, Ushastii Neani, Uni Baby, Sanosan, Ciornii Jemciug, Molped, Herbal Therapy, Maxikids, Pufies, Mi-e dor, Primul Sens, Klorane Bebe, Darkids, Special Baby, Marvel Baby, MAM&ME, Chicco, Equilibra, Numis Med, Uriage, Nurofen, etc.
Degustare: Dulciuri de la Foxy Sweets, MOKA Cafe, Apa OM.
Fotograf: Irina Spinei Photography
Decor: Decor LLux