Festivalul Gravidelor 28 aprilie: Îngrijirea bebelușului este importantă din primele secunde de viață
- 2023-05-15
- 1654
Prima ediție a Festivalului Gravidelor din această primăvară organizat de revista pentru părinți Odoraș, a avut loc pe data de 28 aprilie. La eveniment au participat medici calificați, companii farmaceutice și cosmetice de top, dar și alți speakeri profesioniști și cu cunoștințe în domeniul medicinei.
Prima vorbitoare din cadrul acestui festival a fost reprezentanta companiei Bayer, Olga Gutium, consultant superior în alăptare, care a oferit sfaturi importante pentru îngrijirea bebelușului în primele zile de viață, referindu-se în mare parte la perioada de alăptare. Aceasta a punctat cele mai importante momente și ceea de ce trebuie să țină cont fiecare mămică în perioada de alăptare, începând de la poziția corectă a copilului, modalitatea de stimulare a laptelui matern, alăptarea de success, dar și mai multe tehnici importante de îngrijire. Produsul Bepanthen unguent este eficient și în protejarea pielii împotriva iritației de scutec a bebelușului, a specificat reprezentantul medical Adriana Palii. Bepanthen unguent asigură menținerea hidratării pielii, oferind condiții optime pentru refacerea pielii delicate a bebelușului. Cu un conținut de Provitamina B5 (panthenol), Bepanthen unguent a fost creat special pentru a susține refacerea naturală a pielii, menținând-o hidratată, moale și catifelată. Bepanthen unguent nu conține coloranți, conservanți și parfum.
De asemenea, reprezentantul medical al aceleiași companii, Adriana Palii, a completat cu informație foarte prețioasă pentru viitoarele noastre mămici. Schimbarea corectă a scutecelor, înfășarea bebelușulu și ajutor contra colicilor au fost câteva dintre subiectele legate de bebluși, pe care le-a abordat. Totuși, nu a uitat să menționeze despre starea mamei de după naștere, fazele prin care aceasta trece, atât pe plan emotional cât și pe plan fizic. Astfel, pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor încă din burtică, dar și pentru o stare cât mai bună a mamei, specialist a recomandat gama Elevit. Vitaminele şi mineralele din Elevit au rol esenţial în susţinerea dezvoltării sănătoase a copilului. Acesta conține: Folat 800 μg (acid folic și Metafolin® - folat bio-activ) care contribuie la reducerea riscului de apariție a defectelor de tub neural - din tubul neural se formează creerul și măduva spinării; Fier care contribuie la formarea globulelor roșii (eritrocite), care transportă oxigenul în organism; Iod este esințial pentru creșterea și dezvoltarea normală a creerului – în timpul dezvoltării sale intrauterine, copilul depinde exclusiv de mamă pentru un aport adevat de Iod. Susține sistemul imunitar și protecția celulară și reduce starea de oboseală. Elevit 2 conține: Omega 3 (DHA, EPA) din ulei de pește oceanic - contribuie la dezvoltarea creierului și vederii copilului în creștere și acid eicosapentaenoic (EPA) pentru o funcție cardiacă normal; Folat 400 μg (acid folic și Metafolin® - folat bio-activ) - sprijină creșterea țesutului matern în timpul sarcinii, pentru funcționarea normală a sistemului imunitar și pentru susținerea diviziunii celulare normale; Iod și seleniu pentru susținerea funcției tiroidiene, a sistemului nervos și metabolismului energetic; Fier și vitaminele B6 și B12 pentru prevenirea oboselii și epuizării dar și pentru a sprijini formarea hematiților; Vit D și vit C pentru susținerea sistemului osoase. Elevit 3 susține sistemul imunitar, ahută la menținerea metabolismului energetic normal, ajută la susținerea vederii normale și susține calitatea laptelui.
Reprezentanta companiei Nestle, Diana Vlasov, medic neonatolog a vorbit despre Laptele matern ca primul și cel mai important aliment al bebelușului. Alaptarea este o relație unică și irepetabilă dintre mamă și copil iar laptele matern deține cel mai înalt standard de calitate în alimentația bebelușilor; Conform OMS se recomandă ca alaptarea să fie exclusiv la sîn pînă la 6 luni,continuînd pînă la 2 ani și mai mult. Pe lângă nutrienți, laptele matern conține o varietate de substanțe imunomodulatoare, antiinflamatoare și antimicrobiene care ajută la reducerea riscurilor de morbiditate pe termen scurt și lung și influențează pozitiv dezvoltarea cognitivă și psihomotorie a copilului. În funcție de vîrsta bebelușului, denumirea laptelui matern, precum și compoziția sa pot fi diferite. Colostrul este laptele matern din primele trei zile. Are o cantitate ridicată de anticorpi și IgA pentru prevenirea alergiilor si a intoleranțelor. De asemenea, conține o cantitate mare de lactoză, care ajută la eliminarea meconiului (primul scaun) si reduce icterul. Acelaș lapte conține factori de creștere, care contribuie la maturitatea intestinului, și cantitpți importante de vitamina A, care susține prevenirea infecțiilor oculare. Laptele de tranziție este produs de către glandele mamare, până în a doua saptamană de la naștere. În cazul femeilor care nasc prematur, laptele de tranziție are un conținut mai mare de proteine, calciu si sodiu, decât laptele matur. Laptele matur este produs după a doua săptamană de viață a copilului și are o compoziție variabilă, care include proteine, grăsimi, vitamine și minerale. Beneficiile laptelui matern pentru bebeluși. Pentru sugar, laptele matern este o hrană naturală, perfectă, care îl ajută să crească și să se dezvolte în primul an de viața: este un aliment total, conținând toți nutrienții și apa de care are nevoie copilul, în primele 6 luni de viată; 1 - conține anticorpi care protejează bebelușul împotriva alergiilor și infecțiilor (răceli, diaree, etc.); 2 - ajută la dezvoltarea optimă a creierului; 3 - este ușor de digerat, întotdeauna proaspăt, steril și la temperatura optima; 4 - alăptarea la sân favorizează legatura specială dintre tine si copilul tău.
La Festivalul Graviduțelor a fost prezentă și Kătălina Rusu, bloggeră și interpretă de la noi din țară, care a vorbit cu pasiune despre perioada maternă. Întrucât are 3 fetițe, acesteia i-a fost foarte ușor să se expună pe mai multe subiecte din propria experiență. Totodată, Kătălina a vorbit despre cât este de frumoasă aceasta perioadă, dar și despre momentele mai dificile pe care nu le putem evita. Totuși buruia de a ține copii în brațe, merită tot efortul.
Cu sfaturi practice în soluționarea colicilor la copii a venit reprezentanta companiei Alpen Pharma, Crețu Rimma. Vorbim despre colici atunci când un bebeluș de altfel sănătos, plînge mai mult de 3 ori pe zi, mai mult de 3 ori pe săptămână, în perioada de vârstă de 2 săptămâni și până la 3 luni. Colicile apar din cauza imaturității tractului digestiv și se produc crampe în regiunea abdomenului. Colicile pot fi soluționate prin: metode de îngrijire sau remedii medicamentoase. Recunoaștem că un copil are colici atunci când plânge fără motiv, are un plâns ascuțit, specific, plânge la aceeași oră, are stări de agitație, dă din mâini și picioare, se înroșește la față și chiar are o expresie tensionată, iar burtica se întărește din cauza spasmelor musculaturii abdominale și a plânsului. Părinții trebuie să mențină o stare emoțională bună și să înțeleagă că nu e vina nici a lor nici a copilului de cele întâmplate, este o perioadă trecătoare care nu lasă efecte adverse în timp. Este bine să alinați plânsul copilului înainte de alimentare, aceasta se face prin joacă, posizionând copilul pe burtică în forma broscuței și masând ușor pe spate. Alte poziții ar fi să țineți copilul pe antebraț sau să-i faceți exerciții emițând mersul pe bicicletă, astfel vei putea ajuta copilul la eliminarea gazelor. Totuși dacă copilul dvs. are colici pentru ameliorarea acestuia se recomandă administrarea de probiotice din prima zi de viață. Active Flora baby este un probiotic în picături pentru restabilirea și menținerea microflorei la copii de la naștere. Eficacitatea și inofensivitatea administrării este demonstrată în numeroase studii clinice, inclusiv la prematuri și copii mici. Posedă acțiune complexă în caz de dereglări funcționale ale tractului digestiv la copii mici (colici, diaree sau constipații).
Reprezentanta companiei Milcord, dar și prezentatoarea de la emisiunea Doctorii de la Prime, Livia Păvălescu, medic ginecolog-obstetrician, a abordat o temă nouă, care abia se dezvoltă la noi în țară și anume Colectarea de celule stem. Celulele stem reprezintă o inovație a medicinei moderne, datorită proprietăților sale vindecătoare. Dacă te întrebi de ce să recoltezi aceste cellule, răspunsul este simplu. Reprezintă cea mai complexă gamă de celule cu potential terapeutic, Pot fi utilizate atât în primii ani de viață, cât și în perioada de adult, O sursă viabilă de celule stem se pot păstra pe un termen nedefinit, Dețin posibilități extinse de utilizare în medicina regenerativă, Reprezintă o sursă de celule cu proprietăți unice, neafectate de boli sau tratamente, Sunt ușor disponibile, Probabilitatea ca acestea să fie acceptate de organismul membrilor familiei, este foarte mare. Recoltarea celulelor stem se face fără durere și riscuri pentru mamă și făt și se pot efectua indiferent de modalitatea în care mama allege să nască: vaginală, cezariană, naștere premature, naștere în apă, naștere gemelară ș.a. Milcord este partenerul oficial în Moldova a organizației Cord Blood Center Group. De ce să alegi Milcord? Simplu. Calitatea grefelor obținute îi poziționează în topul registrelor publice internaționale. 150 de unități de sânge procesate de către CBC au fost deja folosite pentru transplanturi în toată lumea. Tehnologia de procesare utilizată oferă posibilitatea stocării numărului maximal și a diversității tuturor tipurilor de celule stem prezente nativ îm sângele ombilical și placentar. Cel mai mare număr de laboratoare de procesare, certificate în Europa. Experioanță de peste 20 de ani.
Reprezentantul companiei Stada, Mihai Petrov, a vorbit despre erupțiile dentare la bebeluși. Perioada când apar primii dinți la copil este una destul de grea din cauza simptomelor prin intermediul cărora aceasta se manifestă. Gelul gingival, jucăriile gingivale, medicamentele și masajul gingival sunt printre cele mai bune soluții pentru ameliorarea durerii la copii. Deoarece gingiile bebelușului devin mai sensibile odată cu erupția dinților, este recomandat să știi ce anume trebuie să eviți în această perioadă: Dacă bebelușul a trecut deja la alimentația din perioada diversificării alimentare, evită alimentele tari și optează pentru iaurt rece sau piureuri. Hidratarea este esențială în perioada erupției dentare, așa că bebelușul trebuie să bea suficient lapte, apă sau chiar sucuri de legume și fructe, în cazul în care a ajuns la perioada diversificării, adică după șase luni. Kamistad baby este un produs ecologic, cel mai recomandat în perioada erupției dentare, creat de oamenii de știință din Germania special pentru copii! Acesta conține: Polidocanol – remediu anestezic pentru copii; Puterea vindecătoare a mușețelului colectat de pe pajiștile Alpine ecologice din Germania; Gust plăcut de miere; Nu conține zahar! Se recomanda aplicarea a 1/2cm gel de trei ori pe zi. Se aplica Kamistad gel la nivelul zonelor inflamate si dureroase si se maseaza local.
La final, fondatoarea magazinului Beauty Mama, Parascovia Morari, a vorbit despre geanta de maternitate și absolut toate detaliile pe care aceasta trebuie să le conțină în dependență că este naștere naturală sau cezariană. De asemena aceasta a punctat și utilitatea tuturor produselor care ar trebuie să se conțină în momentul când pleci la spital. Absolut toate produsele necesare pentru genata de maternitate le găsiți în magazinele Beauty Mama.
Așa cum este tradiția, la finalul fiecărui eveniment realizat de Odoraș se organizează o tombolă frumoasă cu multe cadouri din partea partenerilor și sponsorilor revistei.
Sursa foto: Sanda Armash
Decor eveniment: DecoreTa