Cele mai bune ceaiuri contra balonării
- 2023-09-27
- 1137
Când te confrunți cu senzația de balonare, remediile naturiste te ajută să scapi de disconfort. Ceaiurile din plante combat acumularea de gaze din stomac și îți calmează sistemul digestiv.
Balonarea se simte ca o presiune la nivelul abdomenului. Intoleranțele alimentare, constipația, consumul de alimente care produc gaze la nivel intestinal, retenția de apă și dereglările hormonale sunt cauzele care o pot favoriza. Balonarea îți poate afecta stilul de viață, motiv pentru care remediile naturale, inclusiv ceaiurile din plante, pot ajuta la combaterea acestei stări incomode.
Dacă senzația de balonare nu dispare, este necesar să consulți un medic pentru o evaluare și diagnostic. Balonarea poate fi un simptom al unor afecțiuni, cum ar fi boala inflamatorie intestinală.
Ceaiul de mentă
Mentolul și flavonoidele prezente în compoziția frunzelor de mentă pot ameliora balonarea. Aceste substanțe inhibă activitatea celulelor din intestin care provoacă balonare, ameliorează spasmele intestinale și durerea care le poate însoți. Poţi consuma ceai, pe care îl prepari din 200 ml de apă fierbinte și 1 linguriță de frunze uscate de mentă. Lași la infuzat 5 minute, apoi strecori. Poți consuma câte o cană cu ceai de mentă înainte și după mesele principale.
Ceaiul de fenicul
Substanțele active din fenicul ajută la relaxarea mușchilor intestinului, stimulază digestia și astfel ameliorează balonarea. Feniculul poate fi consumat ca atare, înainte sau după mese ori sub formă de ceai. Pentru a pregăti infuzia, adaugi 1 linguriță de semințe de fenicul într-o cană cu apă fierbinte, lași la infuzat 10 minute și strecori. Se consumă cel mult 3 căni cu ceai pe zi. Acest ceai nu este recomandat femeilor însărcinate și bebelușilor. De asemenea, dacă ești alergic la morcovi și țelină, ar trebui să eviți această plantă.
Ceai de gențiană
Des folosită în compoziția produselor medicinale, rădăcina de gențiană stimulează eliberarea sucurilor digestive și ajută la descompunerea alimentelor, adică ameliorează simptomele digestive, inclusiv senzația de balonare. Pentru a prepara ceaiul, adaugi 1 linguriță de rădăcină de gențiană într-o cană cu apă fierbinte, acoperi ceașca, lași la infuzat 10 minute și strecori. Se consumă încet, de cel mult 3 ori pe zi. Gențiana este o plantă puternică și amară, motiv pentru care poți adăuga în ceai și alte plante pentru a-i contracara gustul. Nu se recomandă persoanelor care suferă de ulcer, deoarece poate crește aciditatea stomacului. De asemenea, se consumă cu precauție de persoanele care iau anticoagulante.
Ceaiul de pelin
Consumul de ceai de pelin este util pentru tratarea balonării, deoarece stimulează digestia și ajută la reducerea gazelor intestinale. Pelinul conține uleiuri volatile cu efecte benefice asupra sistemului digestiv. De asemenea, planta poate îmbunătăți nivelul energiei. Pentru a-l pregăti, pui 1 linguriță de pelin uscat sau proaspăt într-o cană cu apă clocotită și lași la infuzat cel mult 10 minute. Pentru a contracara gustul amar al plantei, adaugi frunze de mentă uscate sau anason. Nu este indicat consumul de ceai de pelin femeilor însărcinate. Totodată, persoanele care suferă de probleme renale și boli cardiace trebuie să o evite.
Sursa: clicksanatate.ro