Festivalul Gravidelor 9 februarie – prima ediție din 2024
- 2024-03-03
- 1321
Pe data de 9 februarie, revista pentru părinți Odoraș, a organizat prima ediție a festivalului gravidelor din anul 2024. În cadrul acestei ediții, la eveniment au fost abordate subiecte actuale de către medici specialiști, dar și reprezentanți ai diferitor companii farmaceutice și cosmetice.
Cea care a deschis această ediție a fost reprezentanta Spitalului Internațional Medpark, Iulia Dobrioglo, medic ginecolog-obstetrician, care a vorbit despre nașterea din persepctiva unui medic. Medicul a vorbit despre cele mai importante momente atunci când o femeie este pe cale să nască. Este momentul să mergi la maternitate atunci când ai contracții uterine, se scurge lichidul amniotic, există eliminări vaginale anormale sau se simt intens mișcările copilului. Nașterea propriu-zisă are 6 etape: faza latent, faza activă, rotația internă, faza de tranziție, faza expulsiei (mai întâi a capului, cu fața în jos) și faza expulsiei (umerii și restul corpului). Pe lângă sfaturile prețioase despre naștere pe care dna medic le-a oferit mămicilor, aceasta a menționat și despre persoana care vă însoțește în sala de naștere. Aceasta trebuie să fie o persoană de încredere, o persoană de care nu vă este rușine și care va suporta psihologic foarte bine aceste momente. Confortul este cel mai important în moemntul nașterii, iar Maternitatea Medaprk este absolut pregătită și dotată pentru orice situație. Singura maternitate din țară care activează în conformitate cu protocoalele medicale internaționale, fapt confirmat de acreditarea JCI. Cea mai mare și consolidată echipă obstetricală din domeniul privat (ginecologi, neonatologi, anesteziști reanimatologi, asistente medicale, moașe). Fiecare naștere este asistată de minim 5 specialiști: medic obstetrician-ginecolog, medic neonatolog, medic anestezist-reanimatolog, asistentă medicală și moașă. Saloane confortabile de o persoană, cu pat pliabil pentru însoțitor. Asigurarea lăuzei și a nou-născutului cu toate consumabilele de igienă personală.
Reprezentantul companiei Biessen Pharma, Dorin Romanat, medic ORL, a vorbit despre patologiile nazale la copii. Nasul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului nostru și fără îndoială, orice modificare, obstrucție sau disconfort în nas, este ceva care ne deranjează imediat și produce iritabilitate. În acest sens, nasul nu numai că ne permite să captăm mirosurile mediului, ci are grija și de primirea, filtrarea, umezirea și reglarea temperaturii aerului care intră în corpul nostru. De aceea, îngrijirea nasului devine un aspect foarte important. La copii, nasul se dezvoltă treptat, respectiv atunci când se nasc, lipsesc mai multe formațiuni pe care un om adult deja le are. De aceea, nasul copiilor este mult mai sensibil și trebuie să avem o îngrijire corespunzătoare. Igiena nazală este esențiala pentru buna funcționare a năsucului la copii, pentru umidificarea mucoasei nazale și pentru prevenirea complicațiilor respiratoria. Astfel, medicul recomandă Marimer Hipertonic Spray care ajută pentru curăţarea foselor nazale, decongestionarea nasului înfundat, este un adjuvant în tratamentul afecţiunilor ORL și se poate folosi și post-chirurgical după rinoplastii.
Reprezentantul companiei Heel, Corneliu Bîlici a vorbit despre produsele Heel pentru gravide și eficacitatea lor în perioada gravidității. Pentru menținerea echilibrului imunitar reprezentantul a recomandat Engystol - un imunocorector, un antiviral indirect, un antiinflamator și dezintoxificant. Se folosește pentru tratamentul complex al gripei și răcelii, pentru infecții acute și cronice virale cum ar fi hepatita și herpesul. Are o acțiune și compoziție complexă. Un alt preparat recomandat de reprezentant este Viburcol. Acesta este un preparat sedativ, antidolor, spasmolitic și cu proprietăți de dezintoxificare. Se administrează în cazul bolilor inflamatorii însoțite de febră, spasme intestinale (crampe), nervozitate și dentiție. În cazul în care stresul se face simțit, reprezentantul companiei recomadă Nervoheel, folosit în caz de anxietate, tulburări de somn și labilitate psihică. Acesta ajustează activitatea Sistemului Nervos Central și reduce excitabilitatea neuro-reflectorie. O gamă de produse antiinflamatoare, analgezice și cu efect de reînoire recomandată de Corneliu Bîlici este Traumeel. Acesta se folosește în cazul proceselor inflamatorii cronice și acute a căilor respiratorii și a tractului urinar și în tratamentul complex al traumelor și leziunilor.
Reprezentanta brand-ului Aquapick, Veronica Lungu, medic stomatolog a vorbit despre gingivita de sarcină. Aceasta se manifestă prin inflamația țesuturilor gingiei, a papilei și a marginii libere a gingiei. Are un aspect roșu, sângerează la periaj și prezintă inflamație și sângerare majoră la nivelul său. Ce se întâmplă dacă nu tratăm gingivita? Ne putem confrunta cu abcese asemănătoare celor dentare, granulom piogenic, problemele gingivale la viitoarele mame, pot determina preeclampsia. O altă consecință a problemelor dentare netratate la timp este greutatea mică a copilului la naștere, de asemnea nașterea prematură ori un avort spontan din cauza nivelul ridicat de prostaglandine. Cercetările științifice au demonstrat că bacteriile din cavitatea orală pot coloniza glandele mamare și ulterior cauzează bacterii patogene în laptele matern. Cum ținem sub control gingivita pe parcursul sarcinii? Înlocuiește periuța normală cu una electrică; Utilizați ața dentară; Utilizați pastele de dinți pentru gingii sensibile; Folosiți apă de gură dupa fiecare masă; Mergeți la cabinetul medicului stomatolog pentru o igienizare periodică, detartrajul și periajul profesional fiind complet inofensive pentru bebeluș, ci dimpotrivă, chiar indicate în această perioadă. De asemenea, una dintre soluții este și dușul bucal. Pentru o igienă dentară corespunzătoare în perioada sarcinii, medicul recomandă utilizarea irigatorului bucal Aquapick după efectuarea periajului de două ori pe zi – dimineața și seara. Acesta poate cu uurință îndepărta orice reziduu din cavitatea bucală, minimalizând astfel șansele de a face gingivită.
Reprezentanta companiei Alpen Pharma, Vera Galațanu, a vorbit despre colici, oferind sfaturi practice pentru a trece peste acestea. Vorbim despre colici atunci când un bebeluș de altfel sănătos, plînge mai mult de 3 ori pe zi, mai mult de 3 ori pe săptămână, în perioada de vârstă de 2 săptămâni și până la 3 luni. Colicile apar din cauza imaturității tractului digestiv și se produc crampe în regiunea abdomenului. Colicile pot fi soluționate prin: metode de îngrijire sau remedii medicamentoase. Recunoaștem că un copil are colici atunci când plânge fără motiv, are un plâns ascuțit, specific, plânge la aceeași oră, are stări de agitație, dă din mâini și picioare, se înroșește la față și chiar are o expresie tensionată, iar burtica se întărește din cauza spasmelor musculaturii abdominale și a plânsului. Părinții trebuie să mențină o stare emoțională bună și să înțeleagă că nu e vina nici a lor nici a copilului de cele întâmplate, este o perioadă trecătoare care nu lasă efecte adverse în timp. Este bine să alinați plânsul copilului înainte de alimentare, aceasta se face prin joacă, posizionând copilul pe burtică în forma broscuței și masând ușor pe spate. Alte poziții ar fi să țineți copilul pe antebraț sau să-i faceți exerciții emițând mersul pe bicicletă, astfel vei putea ajuta copilul la eliminarea gazelor. Totuși dacă copilul dvs. are colici pentru ameliorarea acestuia se recomandă administrarea de probiotice din prima zi de viață. Active Flora baby este un probiotic în picături pentru restabilirea și menținerea microflorei la copii de la naștere. Eficacitatea și inofensivitatea administrării este demonstrată în numeroase studii clinice, inclusiv la prematuri și copii mici. Posedă acțiune complexă în caz de dereglări funcționale ale tractului digestiv la copii mici (colici, diaree sau constipații).
Fondatoarea rețelei de magazine Beauty Mama, Parascovia Morari, a vorbit despre produsele utile pentru o alăptare comodă. Primul aspect la care trebuie să se atragă atenția sunt topurile pentru alăptare, întrucât lenjeria influențează sănătatea sînului, de aceea trebuie aleasă corect. De asemenea, crema pentru mameloane este foarte importantă pentru a le menține hidratate, ca mai apoi să nu provoace durere. Pernuțe din hidrogel pentru sâni - alină instantaneu suferința mameloanelor iritate sau crăpate, favorizează regenerarea pielii iritate, protejează mameloanele sensibile și dureroase, hidratează și îngrijesc pielea, răcoresc plăcut pielea iritată, ambalaje individuale și sterile, non-toxice și fără conservanți. În cazul în care mameloanele sunt fisurate sau plate, se pot folosi protectoare din silicon, pentru o optimizare a procesului de alăptare. Desigur, la fel de importante sunt și absorbantele pentru sân, care oferă protecție împotriva scurgerii. Nu în ultimul rând, o importanță o au și hainele cu care este îmbrăcată mămica, acestea trebuie să fie comode, astfel încât procesul de alăptare să fie unul ușor.
Așa cum ne este tradiția, la finalul fiecărui eveniment realizat de Odoraș se organizează o tombolă frumoasă cu multe cadouri din partea partenerilor și sponsorilor revistei.
Sursa foto: Sanda Armash
Decor: DecoreTa