Odoraș.

Odoraș.

wormitin

Festivalul Mamelor 27 septembrie 2024 – prima ediție din toamnă

Festivalul Mamelor 27 septembrie 2024 – prima ediție din toamnă

Prima ediție a Festivalului Mamelor din această toamnă, organizată de revista pentru părinți Odoraș, a avut loc pe data de 27 septembrie. Așa cum v-am obișnuit deja, la eveniment au fost prezenți medici calificați, companii farmaceutice de top și multe produse benefice pentru sănătatea mamelor și a copiilor.

Cea care a deschis acest eveniment a fost reprezentanta companiei Nestle, Ala Holban, medic pediatru, care a vorbit despre răceala la copii. Copiii de vârstă fragedă suportă IRVA cel mai frecvent, iar evoluţia şi conduita clinică este diferită de adulți. Factori determinanţi:  imaturitatea fiziologică a sistemului imun la copiii mici; copilul se naște fără „experiență” imună, care urmează să o dobândească; imunizare pasivă deficientă (pondere joasă a alimentaţiei la sân); sensibilitatea crescută față de factorii de mediu nocivi (fumatul, alţi poluanţi); sensibilitatea crescută pentru agresivitate medicamentoasă. De obicei se îmbolnăvesc cel mai des, copiii care frecventează colectivitățile, copiii din zonele urbane și copiii cu maladii alergice. Ce ar trebui să facem? Să asigurăm un mediu confortabil, să-l hidratăm suficient, să nu-l hrănim cu forța, să-i facilităm respiraţia nazală, să-i combatem febra dacă este necesar. Alimentația joacă un rol esențial în dezvoltarea imunității. Astfel, trebuie să fie alimentat adecvat la sân, de la naștere și până la 2 ani, dacă este posibil. Diversificare adecvată ca termeni și spectru de produse. În caz de imposibilitate alimentare la sân/insuficiență de lapte matern, dar și după înțărcare: formule de lapte praf cu grad înalt de adaptare, care să asigure aport de proteină calitativă, setul optim de acizi grași polinesaturați, oligoelemente esențiale, precum și pre-probiotice sănătoase. Iar Nestle are soluția, Nutren Junior, benefic în timpul îmbolnăvirilor, în perioadele de recuperare și în astenie și suprasolicitare a copiilor în activitățile lor curriculare și extracurriculare. Acesta conține proteine, glucide, probiotice, prebiotice, 13 vitamine și 15 microelemente și cel mai important, este fără lactoză.

Reprezentanta companiei Sandoz, Alina Vovc, medic pediatru, a vorbit despre ce trebuie să facem pentru a avea o microbiota normală. Microbiota intestinală, cunoscută drept flora intestinală, este o comunitate complexă de microorganisme care populează tractul gastrointestinal al omului. Se formează intrauterin, dar stabilirea principală are loc în primii ani de viață a copilului. Rolul microbiotei intestinale: contribuie la digestia corectă; absorbția nutrienților; favorizează biosinteza de vitamine și aminoacizi; reglarea sistemului imunitar; stimulează rezistența la germenii patogeni. Factori ce influențează dezvoltarea microbiotei: Alimentația complementară – factor important pentru determinarea colonizării intestinale; Introducerea progresivă a alimentelor ce asigură tranziția către o dietă echilibrată și sănătoasă; Stilul de viață; Purificarea apei; Utilizarea frecventă de antibiotice la prematuri și sugari; Scăderea nr. de sugari alăptați la sân; Utilizarea excesivă a săpunurilor antibacteriene. Tractul digestiv al nou-născutului abia începe să funcționeze și are nevoie de timp să se adapteze chiar și laptelui matern, acesta conține enzime pancreatice, lactobacterii, care ajută copilul să-l digere mai ușor. Cu toate acestea unele studii sugerează că microbiota imatură a nou-născutului favorizează apariția colicelor, fiind determinate de niveluri scăzute de bifidobacterii (drept consecință – motilităte intestinală anormală și producție sporită de gaze). Linex baby este soluția naturală și aliatul de nădejde al mămicilor pentru echilibrul microbiotei intestinale ale micilor burtici sensibile. LINEX® Baby picături sunt special concepute pentru a fi administrare încă din prima zi de viață.

Reprezentanta companiei Optiplaza, Olga Tănase, medic oftalmolog, a vorbit despre importanța diagnosticării deficiențelor de vedere la copii. Verificarea vederii nu este doar un simplu test pe care îl facem la un aparat, timp de 1 minut, este maim ult de atât. Dacă dorim să avem o diagnoză corectă și completă, este nevoie să facem un șir de teste la medicul oftalmolog. Care sunt aceste teste? Anamneza, Examinarea externă a globului ocular, Mișcările globului ocular, Cover test, Teste binoculare, Determinarea acuității vizuale, Examinarea obiectivă, Examinarea ochelarilor precedenți, Determinarea refracției oculare la distanță și la aproape, Testele binoculare și Examinarea la biomicroscop. În rețeaua de magazine Optiplaza, nu doar că găsiți ochelari și accesorii pentru toate gusturile, dar și patologiile oculare, dar și puteți face consultații complete pentru a determina corect patologia ocular pe care o aveți.

Fondatoarea școlii de pilates Grape, Lidia Vinogradova, a vorbit despre importanța pilatesului pentru graviduțe, dar și pentru recuperarea post-partum. Pilates-ul este foarte popular printre gravide datorită beneficiilor multiple pe care le oferă. Acesta ajută la îmbunătațirea flexibilității, forței și posturii, reducând în același timp stresul și anxietatea. Exercițiile de pilates sunt concepute pentru a întari mușchii centrali și a îmbunătăți echilibrul. De asemenea, pentru femeile care deja au născut, pilatesul este o alegere potrivită pentru a te recupera, acesta contribuind la întărirea mușchilor abdominali, tratează diastaza și ajută la tonifierea corpului. Pe langă acestea, Lidia a provocat graviduțele să facă o serie de exerciții pentru a le fi mai ușor în momentul când vor fi în travaliu, iar mămicilor fără burtici, aceasta le-a arătat o serie de exerciții pentru a putea avea un corp de invidiat. Mai multe detalii despre Lidia și școala acesteia de pilates, găsiți în ACEST articol.

Fondatoarea brand-ului Beauty Mama, Parascovia Morari, le-a oferit gravidelor, dar și mămicilor mai multe recomandări pentru sezonul rece. Aerul rece duce la blocarea canalelor galactofore, asftel, nu trebuie să ieșiți dezbracate nici pe un minut afară. Purtați topuri pentru comoditatea și sănătatea sânului. Burta trebuie acoperită pentru a evita șocul cauzat de temperaturile reci, care cauzează tonus în sarcină.  Optați pentru hainele cu reglatoare de mărime. Pentru ca copilașilor să le fie cald, aceasta recomandă plapumele transformer. Acestea sunt dotate cu fermuar lateral, cu ajutorul căruia putem scoate partea caldă și s-o transformăm într-o plapumă subțire. Salopetele pentru bebeluși sunt alegerea potrivită pentru ca copilului să îi fie cald și comod în același timp. Acestea sunt foarte practice și nu crează senzația de „prea multe straturi”, astfel copilul se poate mișca ușor în acestea. Toate aceste produse le puteți găsi în magazinele Beauty Mama sau le puteți comanda online.

Iar conform tradiției, la finalul fiecărui eveniment realizat de Odoraș se organizează o tombolă frumoasă cu multe cadouri din partea partenerilor și sponsorilor revistei. 

Sursa foto: Sanda Armash 
 

Share:

Articole recomandate