Perioada postpartum discutată la Șezătoarea Mamelor
- 2019-06-20
- 2109
Fiecare femeie care a adus pe lume un copil trece ulterior prin perioada postpartum numită și perioada de lăuzie. În acest interval de timp are loc refacerea organismului femeii, iar rănile și modificările din timpul sarcinii încep să se diminueze. Pentru a informa părinții despre specificul acestei perioade, revista Odoraș a organizat pe 6 iunie o nouă Șezătoare a Mamelor cu tema „Perioada de lăuzie”.
Specialistul care a deschis partea informativă a evenimentului a fost Lilia Gurdiș, medic neonatolog. Aceasta a menționat că laptele matern are combinația perfectă de proteine, grăsimi, vitamine și carbohidrați. De asemenea, medicul a menționat că în prima zi de viață a copilului, stomăcelul este de mărimea unei cireșe, a doua zi de mărimea unei nuci, iar la o lună are mărimea unui ou de găină. La fel, medicul a specificat că copilul trebuie alăptat des și la cerere, iar atunci când alăptarea este insuficientă sau absentă, specialistul a recomandat laptele praf Nestle, care este cea mai bună alternativă de a înlocui laptele matern.
Despre afecțiunile mucoasei cavității bucale la copilul de vârstă mică a povestit medicul pediatru, Rodica Eremciuc. Specialistul a menționat că pentru a preveni apariția ulceraților bucale sau a inflamațiilor locale trebuie să respectăm câteva reguli, și anume: nu sărutați alți oameni, în special copiii; evitați contactul strâns cu oricine care are un sistem imunitar slăbit, inclusiv nou-născuții; nu împărțiți obiecte personale cum ar fi balsamul de buze, prosoapele sau aparatul de ras; nu împărțiți băuturile sau alimentele și spălați-vă frecvent mâinile pe tot parcursul zilei.
Kinetoterapeutul, Tamara Belicci a specificat beneficiile masajului terapeutic pentru nou-născuți și anume: dezvoltarea organismului, stimularea circulației sangvine și a digestiei, relaxarea musculaturii și dezvoltarea abilităților locomotorii. Pentru a depista deformarea coloanei vertebrale, a pieptului și a membrelor inferioare, specialistul a recomandat participanților să apeleze mereu la kinetoterapeut, care va stabili tratamentul și tipul de masaj în funcție de vârstă, starea generală de sănătate și cauza apariției.
Product managerul, Veaceslav Culev a vorbit despre produsul Espumisan, care este recomandat de administrat bebelușului la fiecare alăptare pentru combaterea disconfortului cauzat de acumularea de gaze. Substanţa activă a Espumisan este simeticona. Simeticona acţionează prin scăderea tensiunii superficiale a bulelor de gaz, astfel că acestea pot fi absorbite mai uşor prin peretele intestinal sau pot fi înlăturate din tractul gastrointestinal datorită funcţionării normale a acestuia.
Tradiția evenimentului este alegerea „Reginei serii” și anume a graviduței cu cel mai mare termen de sarcină. De această dată, norocoasa mămică a avut 40 de săptămâni și a primit daruri utile pentru creșterea și îngrijirea nou-născutului.
Un moment deosebit al serii a fost un dans prezentat de trupa Colibri. Dansul are multe beneficii asupra dezvoltării copiilor și anume: dezvoltă responsabilitatea și îmbunătățește memoria; este o formă de distracție și relaxare; îmbunătățește starea de spirit și ajută copiii să-și exprime emoțiile.
Despre îngrijirea zonei intime după naștere și refacerea florei vaginale a vorbit reprezentantul medical, Silvia Chitoroga. În acest sens, specialistul a recomandat Multi-Gym FemiWash – o emulsie spumoasă cu efect protectiv, calmant și regenerant. Multi-Gym conține componente de condiționare naturală a pielii, curăță delicat pielea și nu conține conservanți alergici, adaosuri de parfum și săpun.
Ulterior, participanții au vizionat un filmuleț despre asortimentul produselor Tommee Tippee. Cu o experiență de peste 50 de ani, Tommee Tippee și-a câștigat și menținut reputația de a crea produse inovatoare, de bună calitate, cu design intuitiv care promovează creșterea naturală la orice vârstă, fiind adaptate etapelor de dezvoltare și hrănire ale copiilor. Produsele sunt destinate alăptării celor mici atunci când mămica nu poate fi alături de ei, dar și pentru a face trecerea mai ușoară între alăptarea la sân și biberon, datorită soluțiilor ușoare și discrete.
Reprezentantul medical, Olga Gritic a prezentat produsul Tyrosur, care se utilizează în tratamentul rănilor superficiale mici și relativ uscate. Tyrosur distruge peretele bacterian, combate dezvoltarea și multiplicarea celulelor și stimulează granularea și epitelizarea. Tyrosur este folosit în tratamentul efectiv și inofensiv al rănilor la maturi și copii.
Reprezentantul medical, Lucia Sîrbu a vorbit despre produsul Recreol unguent, care este utilizat pentru tratamentul leziunilor superficiale ale pielii (arsurilor mici şi fisurilor, abraziunilor şi crăpăturilor pielii), inflamaţiei pielii (ca rezultat al expunerii la radioterapie, fototerapie sau radiaţii ultraviolete). Recreol unguent conţine substanţa activă – dexpantenol, care aparţine unui grup de medicamente utilizate pentru tratamentul rănilor şi ulcerelor.
Fotograful evenimentului a fost Irina Spinei, iar decorul pentru fotografii a fost realizat de Decor LLux.