Psiholog: Depresia postpartum poate apărea la 72 de ore după naștere
- 2020-09-30
- 3825
Circa 10-20% din femeile care nasc trăiesc depresia postpartum, care poate apărea deja la 72 de ore după naștere și mai poate fi simțită până la un an de la nașterea copilului. Aceasta este caracteristică și femeilor care au trecut prin experiența de avort, moartea bebelușului la naștere sau naștere prematură, scrie psihologul Ana Niculăeș.
Se estimează că circa 70% din femeile cu depresie postpartum nu discută stările emoționale prin care trec și ascund experiența de la partener, familie și prieteni.
Mai mult decât atât, studiile arată că și 1 din 20 bărbați (tați) vor trece prin depresie după nașterea copilului, asociat strâns cu starea emoțională a partenerei sale.
Depresia postpartum se declanșează în urma modificărilor hormonale bruște după naștere - un fenomen fiziologic, care nu este sub controlul direct al femeii și este însoțit de următoarele simptome:
- deprimare sau furie;
- tristeţe, îndoială, vină, neajutorare sau neputinţă;
- incapacitatea de a avea grijă de sine sau de copil;
- dificultăţi în a face sarcinile tipice acasă sau la muncă;
- schimbări de apetit;
- preocupări şi îngrijorări intense pentru copil sau lipsa interesului pentru copil;
- atacuri de panică care pot apărea, teama de a rămâne singură cu copilul;
- teama de a nu face rău copilului.
Semnele și simptomele depresiei postpartum nu pot fi deosebite clinic de cele caracteristice depresiei majore, care apar la femei în alte perioade ale vieții și pot fi descrise prin stări de tristețe intensă, neliniște sau disperare.
Este deosebit de important să o putem recunoaște și să înțelegem gravitatea ei. Ați putea începe cu Edinburgh Postnatal Depression Scale – 10 întrebări răspunzând la care veți putea înțelege dacă aveți o problemă sau nu.
Depresia postpartum poate fi tratată prin consilierea psihologului sau pe cale medicamentoasă – fără nici un pericol pentru alăptare sau copil. Dar primul pas important este recunoașterea acesteia, comunicarea cu cei dragi și obținerea unui suport elementar din partea acestora.
Sursa: instagram.com/ gyneco.md, foto simbol: static.onecms.io