Speranțe pentru femeile care luptă cu cancerul mamar
- 2017-05-15
- 3047
Al doilea Maraton Run Pink a adunat circa 100 de alergători întru susținerea femeilor care luptă cu cancerul mamar. Pe 14 mai, în Parcul Valea Morilor, s-a desfășurat a doua ediție a Maratonului Run Pink, eveniment caritabil care a avut ca scop colectarea banilor și a cosițelor pentru a fabrica peruci care să fie donate femeilor ce suferă de cancer mamar, trec prin chimioterapie și rămân fără podoaba capilară.
Deși era timp ploios, organizatorii evenimentului nu s-au dat bătuți și au îndemnat de draga dimineață chișinăuienii să se alăture cauzei nobile. Rând pe rând, susținătorii s-au adunat în parc, venind familii întregi, mămici și tătici cu pici și chiar cu căței, și a fost dat startul maratoanelor de 2,5 km și 5 km. Cei care nu au putut alerga din diverse motive au avut ocazia să participe la un marș de susținere care s-a desfășurat la fel în jurul lacului Valea Morilor.
Organizatorii se arată încrezători că acest eveniment va deveni o tradiție și își doresc să-l dezvolte la nivel național, deoarece nu doar femeile din capitală sunt afectate de această maladie crâncenă. La eveniment au participat și femei care au depășit cancerul mamar și au îndemnat participanții să le fie mereu alături celor dragi care sunt afectați de astfel de maladii, deoarece datorită susținerii mulți oameni depășesc mai ușor boala.
În urma evenimentului au fost colectate peste 25 de mii de lei din biletele comercializate pe parcurs și în ziua evenimentului. 157 de persoane au fost înscrise pe listă în ziua Maratonului. Totodată au fost adunate și 24 de cosițe, o parte din ele fiind tăiate chiar pe loc, la punctul de colectare, unde frizerii le făceau tunsori moderne celor ce donau părul. Printre donatori a fost și un băiat.
Aproximativ 900 de cazuri noi de cancer mamar sunt depistate anual în Moldova, iar din cauza acestuia mor în fiecare an peste 450 de femei. În Republica Moldova, cancerul la sân este al doilea cel mai frecvent tip de cancer, iar 70 la sută dintre femeile care dezvoltă această boală au vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani și provin din mediul rural. Dacă este depistat la timp, cancerul la sân poate fi tratat în proporție de 98%.
Foto: facebook.com