Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

200 milioane de femei supuse mutilării genitale feminine

200 milioane de femei supuse mutilării genitale feminine

Mai mult de 200 de milioane de fete și femei în viață, în prezent, au fost supuse mutilării genitale feminine, în 30 de țări din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, unde este pus în practică acest obicei.Practica nu are beneficii asupra sănătății fetelor și femeilor. Aceasta afectează, mai ales, fetele tinere și este considerată o încălcare a drepturilor acestora, scrie alephnews.ro

Ziua Internațională pentru pentru toleranță 0 a mutilării genitale feminine (MGF) este marcată anual, din 2003, pe 6 februarie, ca un semnal de alarmă și de împotrivire față de practica mutilării genitale a fetelor. Practica este considerată o încălcare a drepturilor fetelor și femeilor și este obișnuită în țări din Africa, Asia, Orientul Mijlociu și America Latină. iar cele care sunt supuse ei sunt fete cu vârste cuprinse între cinci și 15 ani.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Națiunilor Unite (ONU) se opun acestui obicei și fac eforturi să combată practica mutilării genitale a fetelor. Anul acesta, OMS marchează Ziua Internațională pentru toleranță 0 a mutilării genitale feminine prin tema „Accelerarea investițiilor pentru a pune capăt MGF”.

Ce este, în fapt, mutilarea genitală feminină?

În multe societăți în care se practică, mutilarea genitală a fetelor și femeilor este un fenomen tradițional, considerat o parte a creșterii și maturizării unei fete. Obiceiul este perpetuat pe fondul unor norme sociale la care, dacă o fată arată împotrivire, aceasta riscă să fie exclusă social. La baza continuării acestei practici stau credințe conform cărora, în acest mod, este creată certitudinea că virginitatea premaritală și fidelitatea din timpul căsătoriei celei supuse obiceiului sunt asigurate. MGF este asociată cu idealurile culturale de feminitate și modestie, care includ ideea că fetele sunt curate și frumoase după îndepărtarea unor părți ale corpului considerate necurate, nefeminine sau masculine, potrivit OMS. 

MGF cuprinde toate procedurile care implică îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale externe ale femeii, fără existența unui beneficiu medical. Practica este efectuată în principal de către practicienii tradiționali. În mai multe medii, există dovezi care sugerează o implicare mai mare a furnizorilor de servicii medicale în efectuarea MGF, datorită convingerii că procedura este mai sigură atunci când este medicalizată.

OMS îndeamnă cu tărie furnizorii de servicii medicale să nu efectueze MGF.”, transmite OMS, într-un articol de informare privitor la MGF.

Citește continuarea pe alephnews.ro

Share:

Articole recomandate