Care este adevăratul termen de valabilitate al produselor cosmetice din geanta ta
- 2016-05-10
- 5815
Majoritatea dintre noi nu prea acordă mare atenție termenelor de valabilitate de produsele cosmetice (preponderent cele de înfrumusețare), iar la un moment dat ne confrutăm cu probleme grave ale pielii și ne întrebăm oare care ar fi motivul. Așa se face că uneori ne folosim produsele de îngrijire câțiva ani la rând și nici nu bănuim că acestea sunt de fapt foarte periculoase pentru tenul nostru. Într-un final, care este adevăratul termen de valabilitate al produselor din geanta ta?
Creionul de buze
- este valabil tip de un an de la data producerii.
Rujurile
-
Rujurile şi gloss-urile pot fi păstrate 12 luni, cu condiţia ca textura şi mirosul să nu se schimbe.
-
Odată ce expiră, rujul poate provoca uscarea şi iritarea buzelor, senzaţia de arsură şi mâncărime.
Baza de machiaj
- Aceasta poate fi folosită nu mai mult de an. În caz contrar, puteți avea probleme ale pielii, deoarecere într-un mediu lichid se dezvoltă rapid diferiți microbi.
Pudrele
- sub formă liberă sau compactă rezistă cel mai bine în timp, 36 de luni fiind termenul limită în care acestea pot fi utilizate fără grijă.
- Vei recunoaşte cosmeticele expirate sub formă de farduri întrucât acestea au tendinţa de a se fărâma, de a se aduna inestetic în pliurile ochilor şi de a nu fi rezistente.
Blush / Perle bronzante / Iluminator
-
Au o durată de viaţă de 36 luni.
-
Precum în cazul fardurilor de ochi, pensulele trebuie înlocuite sau spălate cu şampon şi balsam sau produse speciale pentru curăţarea pensulelor la fiecare 2 săptămâni.
Concealerul (corectorul)
- Este valabil în mediu 6 luni dacă nu are un aplicator. Dacă este păstrat în tub, atunci 18 luni.
- Dacă concealerul își schimbă culoarea, mirosul sau consistența – scapă cât mai rapid de el.
Fondul de ten
-
Fondul de ten lichid trebuie schimbat la fiecare şase luni, maxim 1 an.
-
Pentru că aceste cosmetice să reziste mai bine, păstrează-le întotdeauna într-un loc ferit de razele soarelui şi umezeală, cu precădere în timpul verii, când umiditatea şi căldură cauzează cel mai adesea separarea ingredientelor.
-
Dacă aplici fond de ten cu degetele, nu uită să te speli pe mâini înainte, că mai apoi să nu învinovăţeşti produsele cosmetice pentru eczemele apărute, iar dacă foloseşti bureţi pentru a întinde fondul de ten, nu uita să îi speli după fiecare utilizare.
-
Apropo, bureții pentru aplicare fondului de ten sunt valabili doar o lună.
Rimelul
- Un rimel (7-10 ml) are un termen de valabilitate de trei luni, o perioada gândită astfel încât cantitatea utilizată zi de zi să fie epuizată în acest interval de timp.
- Aşadar, dacă foloseşti rimel doar la ocazii speciale, schimbă produsul cosmetic o dată la trei luni.
Eyeliner (tuş sau creioane khol pentru ochi)
- Absolut orice produse cosmetice care intră în contact cu ochii urmăresc aceleaşi recomandări precum în cazul rimelului.
- Creioanele pentru ochi pot fi păstrate până la un an, cu precizarea ca vârfurile să fie ascuţite la fiecare utilizare şi trecute prin flamă.
Farduri de ochi
-
Dacă obişnuieşti să porţi farduri pudră, le poţi păstra în trusa de machiaj până la doi ani, atâta timp cât îţi cureți constant pensulele de aplicare.
-
Dacă preferi fardurile cremă, ai în vedere faptul că textura acomodează mult mai bine bacteriile şi ar trebui să le schimbi la fiecare 12 luni.
!Atenție! Utilizarea produselor cosmetice expirate poate cauza reacții alergice iar în unele cazuri poate duce la apariția unor probleme grave de sănătate.
! Datorită substanțelor volatile pe care le conțin, produsele cosmetice își pot pierde din propietăți mult mai rapid decât termenul indicat pe ambalaj. Pentru a preveni apariția acestor situații evitați să lăsați produsul cu ambalajul deschis o perioadă de timp mai îndelungata. Depozitarea produselor cosmetice trebuie să se facă în locuri cu temperatura constantă, ferite de lumina directă a soarelui sau de umezeala excesivă.
Foto: bravonet.ro, divahair.ro, belessa.ro,
baluticodrutaelena.files.wordpress.com, cdn2.stylecraze.com