Copiii din tabere sunt hrăniți cu carne și produse lactate expirate
- 2017-07-07
- 7614
Timp de o săptămână colaboratorii de la subdiviziunea teritorială ANSA din Ungheni au efectuat 2 controale inopinate la blocurile alimentare din taberele de odihnă a copiilor, în urma cărora la una din tabere evaluate s-a constatat că nu toate produse alimentare sunt însoţite de acte ce confirmă provenienţa, totodată au fost depistate produse neconforme şi cu termenul expirat: brânză de vaci – 20 kg; smântână – 10 kg; carne de bovină – 5 kg; caşcaval cu cheag tare – 5 kg; carne de pui - 45 kg, bifidoc – 20 kg.
În timpul controlului taberei a sosit distribuitorul produselor alimentare, care de asemenea a fost evaluat privind condiţiile de transportare a produselor alimentare. S-a stabilit, că produsele alimentare de origine vegetală sunt transportate în comun cu produse alimentare de origine animală. De asemenea, personalul care asigura transportarea şi manipularea produselor alimentare, nu dispunea de control medical şi vestimentaţia specială de protecţie sanitară a produselor alimentare. În acelaşi timp, din motivul nerespectării condiţiilor termice de păstrare a produselor uşor alterabile, produsele distribuite deja erau neconforme (ambalaj bombat). Produsele neconforme au fost ridicate şi nimicite. În rezultatul controlului s-a întocmit proces verbal de contravenţie.
Tot în această perioadă la o unitate comercială au fost depistate produse alimentare cu termen de valabilitate expirat şi fără acte de provenienţă (lapte – 4,5 litri; unt – 2 kg; parizer din carne de găină – 1,2 kg). Produsele date au fost ridicate şi nimicite.
Cele mai grave încălcări depistate în taberele de odihnă în urma controalelor:
- nu este monitorizat zilnic regimul termic de păstrare a produselor alimentare;
- produsele reambalate nu sunt etichetate;
- probele de bucate, preparate conform meniului, nu sunt păstrate 72 de ore;
- păstrarea produselor alimentare cu încălcarea procesului de compatibilitate a produselor alimentare la păstrare/comercializare si nerespectarea regimului de vecinătate;
- produse cu termenul de valabilitate expirat, produse neconforme sau interzise în alimentaţia copiilor;
- lipsa spaţiului pentru păstrarea inventarului de igienizare şi soluţiilor de igienizare;
- lipsa actelor ce atestă trasabilitatea produselor alimentare;
- nerespectarea condiţiilor de igienă in spațiile de preparare si servire a bucatelor.
Foto: ansa.gov.md