Medic pediatru despre cauzele sângerărilor rectale la copii
- 2020-10-09
- 10997
Sângerarea rectală este un eveniment acut destul de frecvent întâlnit în practica medicală, dar rareori în cazul copiilor poate fi amenințător de viață. Întotdeauna starea clinică ghidează diagnosticul și de prima intenție este, în cazul unei sângerări abundente, stabilizarea pacientului, menționează medicul primar pediatru, Irina Costache.
Este însă o cauză frecventă de neliniște a părinților care se sperie și apelează la medic în urgență, deși de cele mai multe ori sângerarea observată este minimă. Este un semn care poate indica și o boală gravă și este absolut necesar consultul unui specialist.
Hemoragia digestivă superioară se definește ca fiind sângerarea din tractul gastro-intestinal proximal (superior) de ligamentul Treitz (joncțiunea duodenului cu jejunul), adică practic esofag, stomac, duoden.
Hemoragia digestivă inferioară se referă la sângerarea din tractul gastro-intestinal distal (inferior) de ligamentul Treitz. Originea sângerării poate fi în intestinul subțire, colon sau rect.
Le putem deosebi clinic? În principiu da, dar atenție, nu există niciodată CERTITUDINE doar pe baza semnelor clinice:
- în sângerarea din tractul intestinal superior scaunele sunt închise la culoare (negre, lucioase). Foarte frecvent copilul varsă sânge roșu sau în zaț de cafea.
- în sângerarea din tractul intestinal inferior scaunele sunt învelite sau conținutul este amestecat cu sânge roșu aprins, rareori de culoare mai închisă.
Țineți cont de faptul că există medicamente sau alimente care pot determina scaune colorate, care pot fi fals considerate a fi cu sânge. Astfel se pot crea confuzii în următoarele situații:
- substanțe care colorează scaunul în roșu aprins: sfecla, gelatina aromatizată, fructe roșii, snaks sau chips cu aromă iute, roșie, paprika, unele antibiotice;
- substanțe care colorează scaunul mimând sângele digerat (adică spre negru): medicamente care conțin bismut, cărbunele activat, ciocolata, coacăzele, suplimentele de fier, spanacul, sparanghelul etc;
- substanțe care pot interfera cu testele pentru hemoragii oculte: carnea de vită, napii, hreanul, broccoli, conopidă și pepenele galben (există teste din scaun care îți pot depista existența sângelui in fecale, chiar dacă vizual nu se observă nimic). Alimentele de mai sus pot afecta acest test, obținându-se rezultate fals pozitive.
Cauzele sângerărilor în scaun la copil sunt numeroase și sunt specifice fiecărei vârste. Astfel, în perioada neonatală (sugar foarte mic) discutăm despre:
- înghițirea de sânge matern (ragade/ răni la nivelul sânilor mamei)
- fisurile anale
- enterocolita ulcero-necrotică (boala gravă, care necesită spitalizare)
- malrotații cu volvulus (un fel de încurcătură de mațe în limbaj popular)
- boala Hirschsprung (o boală congenitală care se manifestă din prima luna de viață cu constipație rebelă)
- coagulopatii (boli de sânge)
La sugar și copilul mic sunt mai frecvente:
- fisurile anale
- proctocolita (alergia la proteina laptelui de vacă)
- invaginația intestinală (Atenție! este boala cu dureri mari de burtă, care necesită frecvent vindecare chirugicală)
- boala inflamatorie cu debut precoce (sunt boli grave, cronice, boala Chron sau rectocolita ulcero-hemoragică, care necesită medicație pe termen lung, abordare multidisciplinară)
La copilul preșcolar și școlar întâlnim mai des:
- boala diareică acută infecțioasă: în țările dezvoltate diareea cu sânge este de 15-20 ori mai frecvent cauzată de infecții decât de bolile inflamatorii intestinale, ceea ce demonstrează o dată în plus că diareea nu ocolește pe nimeni, indiferent de statutul socio-economic. Cauzele cele mai frecvente rămân infecțiile bacteriene cu Campylobacter, Salmonella, Shigella, Yersinia, Escherichia coli;
- fisurile anale;
- polipii juvenili;
- ulcerul rectal;
- boala inflamatorie intestinală (pentru diagnosticarea acestei boli are INDICAȚIE calprotectina fecală, și nu pentru toate alergiile presupuse sau scaunele cu mucus.
Fisurile anale sunt practic cea mai frecventă cauză de sângerare rectală la copil la orice vârstă (literatura încurajează pediatrul să examineze vizual și dacă nu se obervă clinic și palpator regiunea anală cu căutarea fisurii mai ales posterior, în practica zilnică obișnuiesc să rog chirurgul pediatru să mă ajute).
Reprezintă de fapt o ruptură în mucoasa anusului, care poate fi considerată în mod GREȘIT o problemă minoră, pentru că în fapt poate conduce la situații serioase ani la rând.
Simptomele clasice sunt: durerea la defecație (copilul mic plânge foarte rău când are scaun) și sângele roșu care învelește scaunul. Cauza este reprezentată de ruperea mecanică care rezultă din trecerea scaunului dur (tare). Netratată se intră într-un cerc vicios: există durere severă în cadrul mișcărilor care preced defecația, urmată de constipația reflexă care evident accentuează durerile.
Se poate dezvolta local ulcer cronic, care poate dura ani de zile. Tratamentul este foarte rar chirurgical la copii, tratamentul conservator dă rezultate în cele mai multe cazuri.
Sursa: pediatricblog.info, foto simbol: fanatik.ro