Fondatorii platformei caritate.md au oferit detalii despre acuzațiile care au apărut în presă
- 2018-02-20
- 7133
Fondatorii platformei caritate.md susțin că nu sunt veridice informațiile apărute în presă în care părinții a două fetițe se declară înșelați de clinica din Turcia la care au fost trimiși pentru tratament. Fondatorii platformei au susținut o conferință de presă ca urmare a unei investigații publicate de RISE Moldova pe care o puteți citi AICI.
Svetlana Sainsus, co-fondatoarea platformei caritate.md, a spus că toți banii adunați de la donatori ajung la beneficiari. În cadrul conferinței de presă femeia a subliniat că dacă există vreo vină a clinicii turcești atunci trebuie să se clarifice acolo. Totodată, Svetlana Sainsus menționează că mereu își face treaba sincer, pe orice timp – cald, frig, ploaie, vânt etc.
Svetlana Sainsus a spus că a refuzat să fie remunerată de către Fundația „Sfântul Gheorghe”, deși fondatorul acesteia a insistat. Dar ulterior a acceptat să-i fie acoperite cheltuielile pentru deplasări și la ce mai lucrează. „Eu fac asta de 6 ani de zile fiindcă îmi place. Eu stau lângă acești copilași și cu hepatită, și cu tuberculoză, îmi expun sănătatea. Asta am avut în vedere scriind postarea din care ați făcut postarea”, a spus Svetlana, care a adăugat că nu va continua activitatea sa la caritate.md, și doar va ajuta personal pe cine va putea.
Cât ține de clinica din Turcia, Svetlana Sainsus, a spus că personal respectă foarte mult persoanlul de acolo și că anume acolo sunt cele mai bune prețuri, mai ales că tot acolo puteau începe tratamentul fără a plăti din start toată suma.
Alexandru Rusnac, fondatorul Fundației „Sfântul Gheorghe”, care deține platforma caritate.md, a spus că investigația de la procuratură este intentată în baza unei declarații depusă la Serviciul de Informații și Securitate și că mai mulți părinți erau abordați ca să meargă și să semneze această declarație. Dar, potrivit lui Sergiu Diaconu, majoritatea părinților au refuzat, deoarece au fost ajutați cu adevărat.
Fondatorii platformei au mai spus că una dintre mamele care apare în investigație, Ana Maleandra, de fapt profita de donatori, că îi inducea în eroare pe aceștia și că acum, când îi este refuzat ajutorul, probabil este supărată pe aceștia.
În cadrul conferinței de presă s-a menționat că o oarecare familie Cebotari căuta părinții ai căror copii au beneficiat de ajutor cu ajutorul platformei caritate.md și le zicea să semneze niște declarații.
Alexandru Rusnac a subliniat că caritate.md are un comision de 5% din suma colectată. Dar că acești bani pleacă în mare parte pentru comisioanele pentru diversele moduri de plată.
Fondatorii caritate.md au mai spus că ei nu au vrut să-i intimideze pe jurnaliști, ci doar le transmiteau mesaje că doresc să fie prezentat adevărul.
Potrivit lor, doar într-un an au fost soluționate cu succes circa 300 de cazuri.