Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Gripa a făcut prima victimă: o fată de 14 ani a decedat

Gripa a făcut prima victimă: o fată de 14 ani a decedat

O adolescentă de 14 ani revenită din Marea Britanie a decedat recent la Spitalul raional Cahul în urma complicaţiilor generate de gripă, relatează MOLDPRES.

Șefa Serviciului informare și comunicare a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a menţionat că minora a ajuns la spital cu insuficiență respiratorie gradul III, pneumonie franc-lombară bilateral, insuficiență poliorganică şi şoc septic. Ulterior analizele de laborator au confirmat şi prezenţa gripei A(H3N2).

Conform sursei citate, de la începutul sezonului rece în Republica Moldova s-au înregistrat 9 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 5 în ultima săptămână. Specialiştii susţin că cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva virusului gripal este vaccinarea.

În anul curent, în ţară au fost aduse 200 de mii de doze de vaccin antigripal. Acestea au fost deja repartizate în toate instituțiile medicale din țară. Pacienții care doresc să se vaccineze se pot adresa medicului de familie. Sezonul gripal durează din luna octombrie și până în mai. 

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă cetăţenilor să nu recurgă la autotratament şi să se adreseze la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa. De asemenea, este necesar de a evita contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat şi obezitate.

Datele statistice oferite de Ministerul Sănătății arată că, în perioada 1 octombrie 2018 - 31 martie 2019, s-au  înregistrat 2151 de cazuri de gripă.

 

Sursa foto: tion.ru

Share:

Articole recomandate