Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Efectele psihice și psihosociale ale acneei

Efectele psihice și psihosociale ale acneei

Acneea este cea mai frecventă problemă dermatologică. Deși este considerată ca fiind un efect trecător, asociat mai ales perioadei de pubertate și adolescență, diferite forme de acnee se manifestă persistent și la vârsta adultă. Pentru că afectează fața și este vizibilă, deseori greu de ascuns sub machiaj, acneea are un impact psihic negativ important.

Adolescenții și adulții care au diferite forme de acnee suferă traume emoționale puternice pe care afectarea cutanată o provoacă, procesul fiind definit prin dizabilitate socială. 

Stigmatizarea acneei

Mai multe studii au verificat și confirmat un fapt pe care-l trăiesc, în fiecare zi, cei care au acnee: suferința cutanată este factorul declanșator și predispozant la depresie, anxietate, furie, stima de sine scăzută și frustrare, care împreună produc o dizabilitate psihosocială semnificativă cu profund impact emoțional, deseori pe termen lung. 

Efectele negative sunt accentuate de presiunea generată de cultul pentru trupul și pielea perfectă cultivată intens în mass-media, promovată viguros în toate mesajele publicitare, pe rețelele sociale și, în general, în societate. Frumusețea absolută, rezultată din trucuri și filtre fotografice, dar și un standard ridicat impus aspectului fizic cotidian au devenit sinonime cu succesul social și amplifică efectul de stigmatizare resimțit de persoanele cu acnee, indiferent de vârsta lor.

O puternică afectare psihică suferă și cei care au alte afecțiuni dermatologice: eczeme, vitiligo, veruci, psoriazis și altele, deși acneea rămâne în prim plan. 

Un studiu realizat de Harvard Medical School, care a avut ca scop identificarea modului în care sunt percepute în societate persoanele care au afecțiuni ale pielii, în general, și mai ales acnee, a arătat ca, peste 60% dintre oameni, sunt deranjați de felul în care aceștia arată, recunosc tendința de a-i evita și de a reduce interacțiunea cu ei. Majoritatea celor intervievați au admis că s-ar simți, la rândul lor, profund afectați, rușinați și deprimați dacă ar avea acnee. Totodată, mai mult de 70% dintre cei chestionați au spus că, o persoană cu acnee este neplăcută și ar refuza să fie văzuți în public lângă aceasta. 

Studiul a demonstrat, dacă mai era necesar, ca lipsa de acceptare de care suferă cei care au probleme dermatologice este o realitate, iar prejudecățile celor din jur sunt un factor care accentuează suferințele psihice și sentimentul de izolare al acestora. 

Psihologii definesc toată această paletă de sentimente ca fiind o cultură a rușinii și a (auto)stigmatizării, efect direct al afecțiunilor dermatologice.

Citește continuarea pe reginamaria.ro

Share:

Articole recomandate