Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Numărul copiilor este în descreștere. Rata natalității în 2021 – cea mai joasă în ultimii cinci ani

Numărul copiilor este în descreștere. Rata natalității în 2021 – cea mai joasă în ultimii cinci ani

Numărul copiilor este în descreștere. Pe 1 ianuarie 2022, numărul copiilor de 0-17 ani în Republica Moldova a constituit 559,4 mii sau 21,5% din numărul total al populației cu reședință obișnuită. Numărul copiilor născuți-vii în anul 2021 a constituit 29,2 mii, fiind în descreștere cu 5,2%, față de anul precedent. Potrivit Biroului Național de Statistică, rata natalității înregistrată în anul 2021 a constituit 11,2 născuți-vii la 1000 locuitori, fiind cea mai joasă din ultimii cinci ani, transmite IPN.

Aceleași date denotă că veniturile gospodăriilor casnice cu copii sunt mai mici decât veniturile gospodăriilor fără copii. În medie, în anul 2021, veniturile disponibile ale gospodăriilor cu copii au constituit 3005,0 lei lunar pe o persoană sau de 1,3 ori mai puțin, comparativ cu veniturile gospodăriilor fără copii. Pe măsura creșterii numărului de copii în gospodărie, descrește și valoarea medie a veniturilor acesteia, de la 3568,1 lei lunar în cazul gospodăriilor cu 1 copil până la 2034,7 lei în cazul celor cu 3 și mai mulți copii.

Președintele țării Maia Sandu a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, precizând că avem datoria să le oferim tuturor copiilor din Moldova o copilărie fericită. „O copilărie fericită este copilăria trăită în siguranță și pace, alături de familia ta. Fără sărăcie, violență și frică. Înseamnă mama și tata care știu să te asculte când ai un necaz și știu să te încurajeze, când obstacolul pare de netrecut. Copilăria fericită este atunci când ai timp și de școală, și de joacă, iar dreptul la educație îți este garantat și asigurat. Așa – cu bunătate, căldură și șanse egale de dezvoltare - cresc, învață și se formează oamenii onești, cu suflet bun, oamenii fericiți. Și acești oameni, la rândul lor, vor avea copii fericiți”, a notat șefa statului.

Maia Sandu precizează că aceasta este realitatea dorită și în Republica Moldova, de aceea Guvernul a elaborat Programul Național de Protecție a Copilului 2022-2026, care va fi lansat astăzi, de 1 iunie.  Potrivit ei, Programul prevede măsuri pentru reducerea sărăciei, toleranță zero față de violență, integrarea copiilor instituționalizați în familii și atenuarea efectelor migrației părinților asupra copiilor.


Și primarul capitalei, Ion Ceban, le-a adresat felicitări tuturor copiilor dorindu-le o copilărie fericită. „Astăzi este ziua lor – Ziua Copiilor! Haideți să petrecem cât mai mult timp alături de ei - să visăm, să ne jucăm și să le spunem cât de mult îi iubim! Am pregătit pentru toți picii un program cultural-artistic vast, cu zeci de surprize în toate sectoarele Chișinăului, cu ateliere de pictură, spectacole de păpuși și muzical-coregrafice, activități sportive și de divertisment și multe alte lucruri interesante! De asemenea, intrarea în Grădina Zoologică va fi gratuită”, menționează edilul.

 

 

 

 

Sursa foto: ipn
 

Share:

Articole recomandate