Medic pediatru despre ce sporturi sunt recomandate copiilor, în funcție de vârstă
- 2021-12-06
- 17494
Alegerea celui mai bun program sportiv pentru un copil este mai ușoară atunci când acesta are deja o pasiune sau un talent pentru un anumit sport. Unele comunități ar putea oferi doar câteva sporturi din care să aleagă, dar dacă sunt mai multe opțiuni, sunt de luat în considerare mai întâi vârsta și capacitatea fizică a copilului, înainte de a decide asupra unui sport.
Medicul pediatru, Dr. Irina Costache despre sporturile potrivite, în funcție de vârstă
Copiii mici și preșcolarii (între 2 și 5 ani) încep să stăpânească multe mișcări de bază, dar sunt prea mici pentru majoritatea sporturilor organizate. Copiii de aceste vârste care participă la sporturi organizate nu obțin de obicei niciun avantaj pe termen lung în ceea ce privește performanța sportivă viitoare. Pentru copiii din această grupă de vârstă, jocul liber nestructurat este de obicei cel mai bun. Dintre sporturile recomandate la această vârstă sunt de luat în considerare:
- Alergarea/atletismul
- Săriturile
- Aruncarea și prinderea mingii
- Înotul
- Mersul pe tricicletă sau bicicletă
- Cățăratul
Pe măsură ce copiii cresc, între 6 și 9 ani, viziunea, atenția, coordonarea motorie și abilitățile lor, cum ar fi aruncarea mingii la distanță, se îmbunătățesc. De asemenea, sunt mai capabili să urmeze instrucțiunile profesorului. Sporturile și activitățile care pot fi adecvate pentru această grupă de vârstă includ:
- Baseball
- Fotbal
- Alergare/atletism
- Gimnastica
- Înot
- Tenis
- Arte marțiale
- Dans
- Mersul pe patine sau patinaj pe gheață
- Drumeții montante
- Schi
Antrenamentul de forță supravegheat cu atenție este în regulă începând cu vârsta de 7 sau 8 ani la copiii motivați. Accentul ar trebui să fie pus pe tehnică și mișcarea adecvată.
Între 10 și 12 ani majoritatea copiilor au o viziune matură și abilitatea de a înțelege și de a-și aminti strategiile sportive. Sunt de obicei pregătiți să participe la sporturi complexe de îndemânare, cum ar fi fotbal, baschet, hochei și volei. De reținut este faptul că puseele de creștere cauzate de pubertate pot afecta temporar coordonarea și echilibrul copilului.
Ceea ce își doresc de obicei părinții este obținerea unei rutine sănătoase, copii care să se distreze și să aibă succes la sportul ales, dar cheia stă în a se bucura de experiențele lor sportive și de a fi fericiți, pentru ca orice sport ales cu grijă și potrivit copilului aduce o stare benefică sănătății acestuia.
Practicarea sportului are o serie de beneficii fizice, emoționale și interumane:
- Vedere mai bună. Copiii care petrec timpul în aer liber jucându-se, în special sporturile organizate, sunt mai puțin predispuși să dezvolte probleme de vedere.
- Greutate corectă. Obezitatea este în creștere la copii, iar datele arată că acei copii care sunt mai activi, mai ales după școală, au șanse mai mari să aibă o greutate normală.
- Dezvoltarea abilităților motorii. Participarea la sport ajută la coordonarea și învățarea de noi abilități.
- Dezvoltarea abilităților sociale. Să joci în echipă înseamnă să înveți să lucrezi cu ceilalți și să-i sprijini.
- Încredere în sine. Succesul ca membru al echipei și sportiv crește încredere și respectul pentru sine.
- Sportivitate. Învățarea regulilor jocului, respectul pentru antrenori și arbitri și cum să rămâi pozitiv chiar și atunci când pierzi sunt lecții de viață valoroase.
- Distracție și plăcere.
- Prietenie.
Sursa: reginamaria.ro