Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

O femeie a născut acasă în timpul bombardamentelor din Ucraina fără medic, fără electricitate

O femeie a născut acasă în timpul bombardamentelor din Ucraina fără medic, fără electricitate

Anna Timchenko era în travaliu de ore în șir, dar orașul ei natal era bombardat. Ea și soțul ei au fost blocați fără electricitate, apă curentă sau medic. Micul oraș Bucha, din Ucraina situat la 30 km de capitala Kiev, a suferit un bombardament necruțător, scrie avantaje.ro 

Anna, în vârstă de douăzeci și unu de ani, împreună cu soțul și fratele ei, se refugiaseră în subsolul blocului lor. Dar când curentul electric a fost întrerupt și încălzirea a încetat să funcționeze, subsolul a fost cufundat în întuneric și era un frig năprasnic.

Volodimir, soțul Annei, nu știa ce să facă, să rămână în Bucha sau să încerce să fugă. Când au încercat în sfârșit să scape cu mașina, au fost nevoiți să se întoarcă când au auzit că o coloană de vehicule militare rusești se îndrepta spre ei.

„Atunci am decis să rămânem în apartament”, a declarat Anna pentru BBC. „Am preferat să nasc acasă și nu într-un subsol prăfuit. Am avut dificultăți de respirație, mă dor plămânii”.

Când a intrat în travaliu târziu, pe 7 martie, și-a chemat vecinii pentru ajutor. Au fost de acord să vină, dar niciunul dintre ei nu știa ce să facă în acest caz. Viktoria Zabrodskaya, vecina de 49 de ani a Annei, a declarat pentru BBC că erau îngrijorate că, dacă ceva nu merge bine, nu vor ști ce să facă. O singura persoană avea câteva noțiuni medicale, Irina Yazova.

Camera era luminată cu lumânări și singura apă disponibilă era rece înghețată din sticle.

„Nu mi-am imaginat niciodată că voi naște în astfel de condiții. A fost suprarealist. Era primul meu copil și nu știam nimic”, a mai spus tânăra.

Disperați, vecinii Annei au încercat să contacteze personalul medical, dar semnalul telefonic era slab. În cele din urmă, au reușit să dea de un medic ginecolog din Bucha, după ce au primit un semnal de la balcon. A fost de acord să vină, dar nu a apărut niciodată.

Mai târziu în acea zi, el a trimis un mesaj cu scuze și a explicat că a fost oprit de o patrulă rusă care i-a stricat telefonul. Astfel, vecinii viitorilor părinți au fost nevoiți să aducă pe lume singuri micuțul bebeluș.

„Când a ieșit capul copilului, ne-am speriat. Era albastră și nu știam ce să facem. Apoi Irina a întors ușor capul bebelușului și a ieșit. Ea nu a plâns la început, am început să o lovim, apoi a plâns și ne-am bucurat cu toții”, a declarat una dintre vecine.

Proaspătul tătic a plâns de fericire când și-a văzut fiica, Alisa, care s-a născut pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii.

Două zile mai târziu, s-a anunțat că Bucha este unul dintre coridoarele de evacuare din Ucraina agreate de guvern și ministerul rus al apărării.

„Am petrecut toată noaptea discutând dacă să mergem sau nu”, spune Anna.

Ea și soțul ei au decis în cele din urmă să plece cu copilul lor nou-născut. Au încercat să contacteze oamenii pentru a întreba dacă traseul este sigur și au descărcat hărți pe telefoanele lor. A doua zi, 21 de mașini au părăsit orașul îndreptându-se spre Kiev. 

Viktoria, care a ajutat la nașterea bebelușului Annei, a condus în fața convoiului, cu un steag alb înfășurat în jurul unui mop atașat de mașina ei și un panou pe care scria „Copii”. După câteva ore, persoanele din Ucraina care voiau să plece au trecut în siguranță toate punctele de control rusești și au ajuns la Kiev și de acolo și-au luat drumuri separate.

 

 

Share:

Articole recomandate