Ce fac dacă are guturai?
- 2015-12-31
- 11753
Toţi copiii fac ocazional guturai şi gripă, iar după ce intră în contact cu alţi copii, pot răci în mod repetat. Ambele boli sunt produse de viruşi. Pe măsură ce copilul va creşte, va dezvolta rezistenţă la mulţi viruşi. Guturaiul are frecvenţă maximă în „sezonul răcelilor”, care începe de la sfârşitul toamnei şi durează până la sfârşitul primăverii. În această perioadă, oamenii se strâng mai mult în spaţii închise, iar astfel, sporeşte contactul cu cei din jur şi, implicit, cresc şansele de expunere la virusuri.
Ce este guturaiul?
Guturaiul este o infecţie care produce iritaţia nasului şi a gâtului. Deşi nu este o boală gravă, ar trebui luată mai în serios la bebeluşi şi copii, decât la adulţi, din cauza riscului de a dezvolta o infecţie a urechilor sau o infecţie respiratorie. Guturaiul debutează treptat, faţă de gripă care, de cele mai multe ori, debutează brusc, cu febră mare şi frisoane.
Simptome
Cele mai frecvente simptome sunt: nas înfundat sau care curge; strănut frecvent; dureri de gât; dificultăţi de respiraţie; tuse.
Ce pot face?
1. Ia temperatura copilului şi dă-i paracetamol (sirop), dacă este necesar să o scazi. Asigură-te că bea destul, pentru a nu se dezhidrata, dar nu-l forţa să mănânce dacă nu vrea.
2. Unge-l cu o cremă protectoare sub nas şi în jurul nărilor, dacă aria a devenit roşie şi dureroasă din cauza ştergerii frecvente a nasului.
3. Picură una sau două picături de mentol pe hainele de noapte ale copilului sau pe o batistă, pe care o poţi pune spre capul pătuţului.
4. Micuţul va respira mai uşor dacă ridici uşor partea de sus a saltelei. Pune o pernă mică sau un prosop împăturit, astfel încât capul şi pieptul copilului să fie uşor mai ridicate.
5. Repausul adecvat este cheia vindecării guturaiului, fiind nevoie de 12 ore (sau mai mult) somn pe noapte.
Chemaţi doctorul
Consultaţi imediat doctorul imediat ce este posibil dacă bebeluşul pare că este abătut sau că îi este foarte rău. Sau dacă are oricare dintre următoarele simptome:
- temperatură de peste 39 grade C
- respiraţie zgomotoasă, rapidă sau dificilă
- dureri de gât foarte mari
- dureri de urechi
- tuse severă
- dacă nu apare nici o ameliorare după trei zile
Important
Cel mai important mod de prevenire a răcelii şi gripei este spălatul des pe mâini cu săpun şi apă călduţă, dar şi evitarea atingerii nasului sau ochilor. De asemenea: sporiţi aportul de vitamina C şi zinc; consumaţi zilnic ceapă şi usturoi, alimente care ajută sistemul imunitar să lupte cu infecţiile; beţi multe lichide.
Foto: monitorulexpres.ro