Odoraș.

Odoraș.

Tedi

Peste 200 de femei din Moldova mor anual din cauza cancerului de col uterin

Peste 200 de femei din Moldova mor anual din cauza cancerului de col uterin

Peste 200 de femei mor anual în Republica Moldova, din cauza cancerului de col uterin. În perioada 24-30 ianuarie, 2016, are loc cea de-a 10-a Săptămână de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică , la nivel global, cancerul de col uterin este a 3-a cea mai frecventă formă de cancer la femei. În Republica Moldova, mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de decese prin cancer la femei după cancerul mamar şi a constituit în anul 2014 – 15,3 cazuri la 100 000 populație (2013 – 10,7 cazuri).

Această maladie afectează femeile mai tinere în comparație cu alte tipuri de cancer, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la femei cu vârsta cuprinsă între 35-60 de ani. Cancerul de col uterin este una dintre bolile grave cu impact dramatic atât pentru viaţa pacientelor, cât şi a familiilor acestora. Șansele de vindecare însă sporesc în cazul diagnosticării cât mai precoce a bolii.

Programele organizate de screening al cancerului de col uterin pot preveni până la 80 % din cazurile de această boală. 

Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de virusul Papiloma Uman (HPV). Acest virus se transmite pe cale sexuală. Virusul este unul comun, astfel că majoritatea oamenilor se infectează la un moment anumit al vieţii. De cele mai multe ori infecţia nu produce simptome şi se vindecă de la sine. În anumite cazuri infecţia nu dispare şi poate produce modificări la nivelul colului uterin care în timp se transformă în cancer. Pe lângă infecţia cu HPV există şi alţi factori de risc pentru cancerul de col uterin: naşterile multiple; anumite boli care scad imunitatea – cum ar fi HIV. Infecţia HPV se transformă în cancer invaziv în 10-15 ani. 

Un program de screening bine organizat, cu un interval de rechemare de 3-5 ani, cu un control de calitate și mecanisme adecvate de supraveghere și tratament al tuturor femeilor depistate pozitiv la screening, poate reduce atât incidența, cât si mortalitatea de cancer de col uterin.

Foto: doxologia.ro

Share:

Articole recomandate