Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Cum sa călătoreşti cu mai mulți copii! Sfaturi de la trei familii cu tripleţi

Cum sa călătoreşti cu mai mulți copii! Sfaturi de la trei familii cu tripleţi

 

Vara este anotimpul cel mai solicitat la capitolul călătorii, fie că e vorba de o vacanță la bunici sau în cealaltă parte a globului pământesc. Să alegi locul, timpul și mijlocul de transport este doar jumătate din plan, când în familie sunt mai mulți copii. Călătoriile cu gemeni, tripleți sau mai mulți pici de diferite vârste sunt adesea adevărate provocări...

Pentru a face mai ușoare astfel de călătorii, am solicitat câteva sfaturi de la mămicile cu tripleți, care au reușit deja să facă unele concluzii la capitolul călătorii cu cei mici, valabile și pentru copilașii de diferite vârste.

 

Eugenia Untilov: Regula de aur – respectaţi regimul!

„Întotdeauna am fost o familie activă și nașterea copilașilor noștri nu a schimbat felul nostru de a trăi. Astfel, am decis că picii noștri vor fi la fel de implicați în viața noastră zbuciumată și desigur în călătoriile noastre. Locuim în Cipru și mergem foarte des în mici vacanțe acolo. Marea provocare a fost venirea noastra în cinci la Chişinău. Călătoria cu avionul cu trei bebeluși trebuie să fie tare bine structurată și organizată. Ideal este dacă îți faci o listă exactă a celor necesare și a programului în general. Toate cele necesare unui bebe (în cazul nostru a 3 bebei) trebuie să fie în bagajul de mână, de la scutec până la jucăria preferată. Întotdeauna luaţi scutece, hainuțe și mâncare pentru copii cu o mică rezervă, în caz de mici accidente neprevăzute. Când călătorești cu mai mulți copii este ideal să ai un cărucior, chiar dacă ei au deja câte 2 sau 3 ani. Astfel te asiguri că sunt mereu lângă tine prin aeroport sau în locuri aglomerate. Pentru copiii mai măricei există o invenție tare bună – brățara care permite copilului să fie legat de unul dintre părinți. Regula de bază, în călătoria cu mai mulți copii este respectarea regimului obișnuit de mâncare și somn. Dacă copiii au regim fix de alimentație, dar sunteți în aeroport sau avion, nu faceți abateri. Îți ia doar câteva minute să faci o sticluță de lapte, cu apa din termos și laptele praf, precum și să scoți un borcănaș de piure din geantă, desigur toate gătite din timp și pentru fiecare copilaș. Respectând regimul, copiii nu vor deveni capricioși și veți savura călătoria în liniște. Cu timpul, acestă regulă o să vă ușureze călătoriile, pentru că nu veți mai avea frica că nu poate dormi în transport sau că este prea obosit”.

 

Cristina Straticiuc: Cum să rezişti unui zbor de 9 ore cu trei copii

„Aș putea începe cu aceea că părinţii care planifică o călătorie cu copiii trebuie să fie bine organizaţi, să țină cont de durata și ora zborului. La noi zborul peste ocean a durat de la 7 până la 9 ore. Cred că cel mai bine este când sunt trei adulți pentru trei copii. Noi nu am avut așa posibilitate. Pe doi dintre copii îi luam în brațe, iar pentru al treilea cumpăram bilet. În privința somnului, nu a fost foarte dificil. Copiii noştri au avut tot timpul un regim și m-am străduit să îl țin și în avion. În zbor a fost nevoie să îi legănam doar un pic ca să adoarmă. Ce ţine de mâncare: pentru copiii de până la doi ani, se poate de luat terciuri care se fac pe apă într-un termos, sticluța cu apă și unele gustări, care se pun în bagajul de mână. Tot aici se pun hăinuţele de schimb - de la chiloței sau scutece până la vestuțe pentru fiecare copil. În privința deplasării prin aeroport, căruciorul este cea mai bună variantă, doar că companiile aeriene nu dau voie cu cărucior triplu pentru că este foarte greu. Se permite însă cu două cărucioare, unul cu un loc și altul cu două locuri – în cazul nostru. Ele se lasă la intrarea în avion la decolare și când avionul aterizează le iei la ieșire. În ceea ce privește ocupația copiilor pe parcursul zborului: cele mai potrivite sunt cărțile, caietele de desen şi jucăriile noi, căci aşa le veţi putea menţine interesul. În unele avioane (depinde de înălţimea la care zboară) este mai rece, de aceea recomand părinților să ia unele căciulițe şi veste subțiri, în caz că sunt mai sensibili la temperaturi scăzute. Când copiii sunt mai mari de doi ani e bine să fie aşezaţi în această ordine: un copil, tata, alt copil, mama, al treilea copil, astfel veţi putea avea grijă mai uşor de toţi.”

 

Irina Mitiliuc: Cu cât copiii încep a călători mai devreme, cu atât mai repede se adaptează

”Nu este ușor să călătorești cu mai mulți copii, dar este posibil, dacă ții cont de unele reguli - alegerea mijloculului de transport, pregătirea din timp a gustărilor pentru copii și a micilor ocupații pentru ei. Cel mai des călătorim cu mașina, dar am avut și vacanțe în care am zburat. Prima dată când am ieșit din țară cu avionul, copiii aveau 10 luni. Am zburat din Torino la Chişinău. A fost mai simplu, pentru că eram trei adulți și trei copii, respectiv nu a apărut problema unde să stea cel de al treilea copil. De regulă, copiii mici care stau în brațe achită 20€, iar dacă dorești să stea lânga tine, trebuie să procuri un bilet obișnuit la care primești 15% reducere. Mâncarea o pregătesc din timp, pe porții pentru fiecare copil. Ne ajută enorm faptul ca le-am făcut regim în ce privește ora mesei și neaparat îi hrănim pe toți odată. Astfel ştim precis când e ora de mâncare și putem planifica câte porții să luăm la drum, în dependență de ora la care ne pornim și durata călătoriei. Dacă călătorim cu mașina mai multe ore, luam mâncărică specială pentru copii, din borcănașe, pentru a preveni alterarea celei pregătite de casă. Purtăm mereu termosul cu apă caldă cu noi pentru porția de lapte-praf. Nelipsit în călătorii este și căruciorul nostru, care este foarte comod să îl mânuiești și de una singură. Mai ales că atunci când mergem la drum lung cu mașina, caruciorul se transformă în scaune pentru mașină. Un lucru este sigur, cu cât copiii încep a călători mai devreme, cu atât mai repede se adaptează și suportă mai ușor distanțele lungi”.

Text: Nata Bodiu

Foto: arhiva personală

Share:

Articole recomandate