Premieră națională: intervenție realizată unui făt în uterul mamei
- 2024-10-30
- 145
În premieră pentru țara noastră a fost efectuată intervenția care a salvat viața unui făt de 25 de săptămâni, aflat încă în uterul mamei. Prin această realizare, Medpark își reconfirmă statutul unei instituții care merge în pas cu medicina modernă și este capabilă să aducă acasă opțiuni de tratament care până acum erau posibile doar în străinătate.
Realizată pentru prima dată terapia și chirurgia fetală, o sub-specialitate care se ocupă de studierea și tratamentul direct al fătului în uter, procedura sofisticată a reușit să trateze anumite stări patologice care puneau în pericol viața copilului în timpul dezvoltării sale fetale.
Scopul tuturor terapiilor fetale este de a îmbunătăți prognosticul pentru făt atunci când există o patologie in útero și de a ajuta un copil încă nenăscut care ar putea muri dacă nu se ia nici o măsură.
Totul începe cu un diagnostic prenatal corect
Stabilirea unui diagnostic prenatal corect este punctul de pornire pentru viitoarea mamă a cărei sarcină s-a dovedit a fi una complicată. Atât femeia, cât și fătul trec prin investigații minuțioase: analize de laborator, studii genetice (amniocenteza), ecografii, scopul cărora este de a analiza complexitatea afecțiunilor fetale și de a oferi ulterior o soluție individualizată.
Posibilitățile tehnice extinse ale Maternității Medpark permit aplicarea diverselor tehnici și tactici medicale, așa încât viitorii părinți să obțină informații detaliate despre severitatea afecțiunilor fetale de care suferă bebelușul lor și despre modalitățile de tratament, posibil de realizat acasă.
Așa s-a întâmplat și în cazul pacientei însărcinată în trimestru II pentru care singura șansă de salvare a micuțului s-a dovedit a fi chirurgia fetoscopică.
Mentoratul specialiștilor internaționali
Terapia fetală a fost realizată sub mentoratul renumitului Dr.Hadi Rahimian, venit de la spitalul Regina Maria, București, fiind cunoscut ca unul dintre puținii specialiști în medicină fetală din România, țară în care până acum multe cupluri mergeau pentru aceste terapii necesare pentru a duce la bun sfârșit sarcina.
Împreună cu Dr. Hadi, Dr. Corina Cardaniuc, medic obstetrician-ginecolog, cu supraspecializare în medicina materno-fetală au reușit să efectueze intervenția fără precedent pentru Republica Moldova.
Cum are loc procedura?
Gândită până la cele mai mici detalii, intervenția se efectuează în sala de operații cezariene, locația fiind dotată cu tot ce este necesar pentru a face față situațiilor imprevizibile. Intervențiile fetale se realizează sub ghidaj ecografic sau prin chirurgie fetoscopică.
După îndepărtarea problemei de sănătate, fătul este verificat ecografic peste estimativ 2 ore de la intervenția propriu-zisă.
Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale fetale:
- Amniocenteza
- Cordocenteza (recoltarea de sânge fetal din cordonul ombilical)
- Transfuzia intrauterină în caz de boală hemolitică a fătului la gravidelel Rh negative
- Aplicarea șunturilor
- Chirurgia laser a sindromului de transfuzie între gemeni (în sarcinile monocorionice)
Echipa extinsă implicată în intervenție
Medicii care sunt aproape de viitoarea mamă în sala de intervenție sunt:
- Medic obstetrician-ginecolog, supraspecializat în medicina materno-fetală
- Imagist specializat în medicina materno-fetală
- Anestezist-reanimatolog
- Medic neonatolog
- Asistente medicale
Până acum, cuplurile care aveau nevoie de terapie fetală plecau în România, cea mai apropiată locație sau alegeau alte țări europene, acum însă, aceste intervenții sunt posibile în Republica Moldova, iar Spitalul Internațional Medpark, la moment este singura instituție care deține utilaje tehnice și minți agere, profesioniste, capabile să rezolve cazuri de orice complexitate.
Află mai mult despre monitorizarea sarcinii și nașterea la Medpark pe Maternitatea Medpark sau contactează-ne la (+373) 22 40 00 40, disponibil 24/7.