Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

7 replici pe care să nu i le spui niciodată copilului tău

7 replici pe care să nu i le spui niciodată copilului tău

Un cuvânt spus pe "negândite" sau pe care l-ai rostit în momente de oboseală sau nervi îți pot atinge copilul mai mult decât crezi. Vezi care sunt cele 7 fraze pe care trebuie să eviți să i le spui copilului tău.

 

  • Lasă-mă în pace!

Este evident că fiecare dintre noi vrea uneori câteva momente de liniște, însă asta nu înseamnă că trebuie să te exprimi în acest mod, pentru că riști ca copilul tău să devină introvertit, să interiorizeze toate trăirile și să aibă senzația că nu ai niciodată timp pentru el.

  • Tu ești atât de...

“De ce ești mereu atât de ..timid, obraznic etc.”, sunt frazale pe care trebuie să le eviți în comunicarea cu copilul tău, pentru că, la un moment dat, acesta le va privi ca pe ceva adevărat și îi va fi frică să se exprime.

  • Nu plânge

Spunându-i să nu mai fie un copil sau să nu plângă îi transmiți mesajul că emoțiile sale nu sunt luate în serios. E ceva perfect normal ca cel mic să plângă și să se smiorcăie, mai ales dacă lacrimile îi sunt justificate. În loc să îi negi emoțiile încearcă să i le accepți și să îi demonstrezi că îi înțelegi tristețea.

  • De ce nu ești ca fratele/sora ta?

Toți copiii sunt diferiți și e corect să îi comparăm între ei. Fiecare copil își are propria sa soartă și nu trebuie să calce pe urmele surorilor sau fraților. Încercând să îl comprați cu cineva îi dați de înțeles că vreți să îl schimbați, că nu îl iubiți așa cum este.

  • Încetează sau te pedepsesc!

Amenințările sunt caracteristice părinților frustrați și rareori dau rezultate. Comunică cu copilul tău, explică-i ce nu face bine. 

  • Ce e cu tine?

Aceasta este tipul de întrebare care buclează la nesfârșit în mintea cuiva. Crează un set întreg de vinovății și paranoia. Copilul poate crește întrebându-se mereu „ce e în neregulă cu mine?”.

  • Grăbește-te!

 Atunci când această frază este spusă unui copil, efectul poate fi uneori neașteptat, în sensul negativ. E bine de știut că atunci când zorim un copil să facă un anumit lucru, nu facem decât să-i accentuăm sentimentul de vinovăție. Așa că în loc să folosești replici acide, care să evidențieze cât de încet se mișcă copilul, mai bine ajută-l să își îmbunătățească ritmul acțiunilor sale!
 

Citeşte şi: 

Ce NU vorbim de faţă cu copiii - sfatul psihologului!

Foto: flickr.com

Share:

Articole recomandate