Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Spiridon Vangheli, autorul celor mai cunoscute opere pentru copii din Basarabia, supranumit tatăl lui Guguţă, împlineşte 90 de ani

Spiridon Vangheli, autorul celor mai cunoscute opere pentru copii din Basarabia, supranumit tatăl lui Guguţă, împlineşte 90 de ani

Spiridon Vangheli, autorul celor mai cunoscute opere pentru copii din Basarabia, supranumit tatăl lui Guguţă, împlineşte astăzi, 14 iunie, 90 de ani, scrie tvrmoldova.

Prozator, traducător şi editor, Spiridon Vangheli este unul din cei mai vestiţi scriitori de la noi. În anul 2010, în colaborare cu Primăria Chişinău, a editat cărţile „Isprăvile lui Guguţă şi „Împărăţia lui Ciuboţel”.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care menţionăm: „Băieţelul din coliba albastră", „Isprăvile lui Guguţă", „Columb în Australia", „Guguţă - căpitan de corabie", „Steaua lui Ciuboţel", „Guguţă şi prietenii săi", „Copii în cătuşele Siberiei", „Crăiţa" etc. A tradus din poezia şi proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar. În 2006, scriitorul a lansat pentru micii cititori, proiectul „Carte de citire şi gândire" pentru clasele I-IV, în patru volume. 

Opera sa a fost tradusă în peste 50 de limbi ale lumii, astfel încât universul copilăriei, natura, psihologia umană, tradițiile și obiceiurile strămoșești și evenimentele semnificative din istoria românilor sunt accesibile multor copii și adolescenți. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi. 

 

 

 

Sursa foto: ZdG

Share:

Articole recomandate