Un nou centru pentru copiii cu autism a fost deschis astăzi Chișinău
- 2022-04-13
- 438
Un nou centru pentru copiii cu autism a fost deschis la Chișinău. Evenimentul face parte dintr-un proiect mai larg, axat pe dezvoltarea serviciilor pentru copiii cu autism și părinții acestora. Cehia este cea care a sprijinit financiar achiziționarea, reconstrucția și echiparea noului centru pentru copiii cu autism din Moldova, scrie jurnal.md
Stanislav Kazecky, ambasadorul Cehiei în Republica Moldova: „Eu am vizitat acel centru și am văzut că se lucrează bine și sunt activități importante, dar eu cred că aceste probleme ale copiilor cu autism trebuie să aibă condiții în care să lucreze, sunt mult mai bune. Sper că acest centru, care a fost finanțat cu sprijinul Republicii Cehe este cu acele condiții, care trebuie să fie."
Potrivit „SOS Autism”, anul trecut în Moldova erau înregistrați oficial peste 750 de copii care suferă de autism. În realitate, cifra ar fi mult mai mare, susțin specialiștii.
Aliona Dumitraș, director executiv „SOS Autism”: „Centrul este pentru noi un suflu, în primul rând este pentru prima dată când nu vom sta în arendă. Un centru după standardele medicale necesare și sper să nu ajungă aici mulți copii, pentru a afla diagnosticul. Dar pentru cei care vor ajunge să fie un drum clar de abordare pe viitor."
Zinaida este mama unui copil diagnosticat cu autism. De zece ani încearcă să-l integreze în societate - o procedură care, în condițiile Moldovei, necesită un efort enorm.
Zinaida Budeanu, mamă a unui copil diagnosticat cu autism: „Acceptarea în Republica Moldova este grea. Tind să cred că este din neștiință. Lumea nu prea îi acceptă, dar când ai un părinte puternic în spate cred că totul este ok. -Cât de mult contează aceste centre pentru ei? -E foarte important. Eu, pe lângă faptul că Vlad a frecventat centrul ca terapie, eu ca părinte am primit consiliere. Consiliere psihologică fără de care cred că nu era să ajungem aici și Vlad să aibă succesele de acum."
Proiectele sunt finanțate de Agenția Cehă de Dezvoltare în cadrul asistenței oficiale oferite de Cehia. La implementarea lor participă organizațiile non-profit din Moldova „SOS Autism” și ADRA Moldova. Scopul proiectului este de a sprijini incluziunea socială a copiilor și adolescenților cu autism și de a face serviciile la nivel local și regional mai disponibile pentru ei.
Sursa foto: doyle.house.gov