Noi drepturi pentru angajații din țările UE. Părinții cu copii mici pot cere program flexibil de lucru
- 2022-08-02
- 397
Toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să aplice, începând de astăzi, normele instituite la nivelul UE pentru a îmbunătăţi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor, adoptate în 2019, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar. Noile norme stabilesc standarde minime privind concediile angajaților cu copii mici, precum dreptul de a cere un program flexibil de lucru, transmite jurnal.md
Uniunea Europeană prevede noi norme pentru a îmbunătăți echilibrul între viața persoanlă și profesională a părinţilor şi îngrijitorilor.
Normele stabilesc standarde minime privind concediul de paternitate, concediul pentru creşterea copilului şi concediul de îngrijitor, precum şi drepturi suplimentare, cum ar fi dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, care vor ajuta persoanele în cauză să îşi continue atât cariera, cât şi viaţa de familie fără a sacrifica una dintre acestea în favoarea celeilalte.
Adăugându-se drepturilor deja existente în ceea ce priveşte concediul de maternitate, noile drepturi au fost obţinute în cadrul Pilonului european al drepturilor sociale, iar introducerea lor este un pas esenţial către construirea unei Uniuni a egalităţii, transmite Comisia Europeană, potrivit Agerpres.
Directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată urmăreşte să sporească participarea femeilor pe piaţa forţei de muncă şi utilizarea concediilor din motive familiale şi a formulelor flexibile de lucru.
În ansamblul UE, rata de ocupare în rândul femeilor este cu 10,8% mai mică decât cea din rândul bărbaţilor.
În plus, doar 6% dintre femeile cu responsabilităţi familiale lucrează, comparativ cu 81% dintre bărbaţii cu aceleaşi responsabilităţi. Directiva le oferă lucrătorilor perioade de concediu pentru a se ocupa de membrii familiei care au nevoie de sprijin şi garantează, în general, că părinţii şi îngrijitorii îşi pot concilia viaţa profesională cu cea de familie.
Statele membre au avut obligaţia de a transpune directiva în legislaţia naţională până marţi, 2 august. Ca etapă următoare, Comisia va evalua exhaustivitatea şi conformitatea măsurilor naţionale notificate de fiecare stat membru şi va lua măsuri dacă este necesar.