Odoraș.

Odoraș.

Maternitatea Medpark

Vezi care este minimul de existență pentru un copil. Ție îți ajunge?

Vezi care este minimul de existență pentru un copil. Ție îți ajunge?

Cât costă să întreții un copil de la naștere până la un an sau până la 7 ani? De fiecare dată răspunsul este – MULT! Biroul Național de Statistică a făcut public raportul privind minimul de existență pentru anul 2016. Iată care este concluzia la capitolul întreținerea copiilor - minimul de existenţă pentru copii constituie în medie 1703,8 lei lunar, cu o diferenţiere a acestui indicator în dependenţă de vârsta copilului.

Potrivit BNS, pentru un copil în vârstă de până la 1 an, este nevoie de un minim de consum de 678,7 lei. Aceasta în contextul în care un pachet de scutece de 80 de bucăți costa 300-400 de lei, iar de 120 de bucăți costă între 500 - 600 de lei, în dependență de marcă. În primele luni un pachet este puțin, pentru că bebelușii au scaunul moale și scutecul se schimbă de minimum 5 ori pe zi. Laptele praf, în caz că mama nu are lapte sau nu poate alăpta natural, costă între 60 și 300 de lei cutia, în dependență de firmă, dar și de necesitățile copiilor, unii fiind alergici sau având nevoie de lapte special. În plus mai adaugăm o hăinuță, o sticluță de picături pentru colici, un șampon/săpun pentru băiță și asta este doar strictul necesar.  

Situația nu diferă nici în cazul copiilor mai mari. Pentru un copil în vârstă de 7-17 ani, minimum de consum constituie 1930 de lei. O sumă relativ mare, dar raportată la costurile și prețurile care sunt mereu în continuă creștere, constituie un raport echivalet celui de mai sus.

În condiţiile în care indemnizaţiile lunare pentru îngrijirea copiilor în vârstă de până la 3 ani constituie în medie 1234,3 lei pentru persoanele asigurate, aceste plăţi acoperă valoarea minimului de existenţă pentru copiii în vârstă de 1-6 ani în proporţie de 84,1%. În cazul persoanelor neasigurate, mărimea indemnizaţiilor lunare pentru îngrijirea copiilor (540 de lei) asigură doar 36,8% din necesarul minim pentru copiii în vârstă de 1-6 ani.

În realitate, acest procent este mult mai mic, pentru că minimul de consum pentru întreținerea unui copil mic depeșește suma de 678 de lei, la fel cum întreținerea unui elev depășește suma de 2000 de lei.

Share:

Articole recomandate