Răsfățatul copilului de fapt înseamnă dragoste
- 2018-01-29
- 4995
„Tu nu lași niciodată copilul jos din brațe?”, sau „Nu ți se pare că îl răsfeți prea mult?”, sau „Învață-l să se liniștească singur până nu e prea târziu!”. Probabil rar găsim o mamă (căci în mare parte ele sunt acuzate că-și răsfață odorașii) care nu au auzit în adresa sa o replică de genul celor enumerate mai sus. Răsfățatul a devenit un fel de sperietoare în baza cărora se vehiculează diverse mituri precum că-i face rău copilului dacă îl ținem prea mult în brațe sau îi intrăm în voie etc. etc. De fapt, specialiștii susțin că nu poți răsfăța un copil, iar ceea ce mulți numesc răsfăț reprezintă în fapt dragoste părintească.
Bunicile, vecinele sau chiar și tații se tot iau de mamele cărora le place să-și țină cât mai mult copilașii în brațe. Și multe cedează, aleg să nu-și mai „răsfețe” micuții sub presiunea celor din jur. Dar ulterior, când copilașii voștri vor avea 6-7 ani și nu vor mai sta în brațele voastre veți regreta alegerea făcută mai înainte.
Instinctul de mamă nu prea are cum să dea greș. Bebelușii au nevoie să fie luați în brațe indiferent de motivele pentru care plâng. Ba chiar poate fi vital pentru dezvoltarea lor psihică și pentru sănătatea fizică. Un studiu publicat în revista de specialitate Pediatrics arată că ținând bebelușul lângă noi, piele lângă piele, în primele săptămâni de viață, mai ales dacă este născut prematur, le dăm o șansă în plus să se dezvolte normal. Studiul citat s-a concentrat pe bebelușii prematuri, însă există o altă cercetare care i-a monitoriza pe copiii născuți la termen. Și în cazul acestora, contactul dintre pielea mamei și cea a bebelușului a avut beneficii: stabilitate cardiovasculară, crize de plâns mai rare și alăptare prelungită.
Nu este vorba doar de momentele imediat următoare nașterii. Simplul fapt de a-ți tine bebelușul în brațe are efecte pozitive. Un studiu mai vechi publicat tot în revista Pediatrics arată că drăgălășenia arătată copilului are un impact grozav chiar și asupra relației lui cu mâncarea. Mai mult, copiii purtați au mai puține crize de colici și plâng mai rar.
Efectele contactului fizic cu unul dintre părinți se observă și atunci când copilul trece printr-o procedură medicală dureroasa. Faptul că îi ținem de mână îi face să resimtă mai puțină durere, potrivit unei alte cercetări.
Cercetarea medicului specialist în alăptare, Phillips Ray lene, publicată în Newborn and Infant Nursing Reviews, explică faptul că în primele luni de viață creierul bebelușilor este într-o perioadă critică de dezvoltare. Contactul cu pielea mamei ajută la formarea materiei cenușii, deci a inteligenței copilului.
În cele din urmă, oricum facem așa cum ne dictează inima fie că alegem să ne purtăm copilul mai mult în brațe, fie că suntem împotrivă. Fiecare părinte e în drept să decidă indiferent de opiniile celor din jur. Totuși, dacă aveți nevoie de argumente pentru bunici de ce țineți mereu copilul în brațe, menționați cercetările citate de noi.
Informații: totuldespremame.ro
Foto simbol: istockphoto.com