Top 10 cele mai performante sisteme de educație din lume
- 2017-03-23
- 3857
Într-un Top 10 al celor mai performante sisteme de educație din lume, Finlanda este performerul absolut. Topul a fost realizat în funcție de ratele absolvirii, rata înscrierii la facultate, dar și de rezultatele obținute de elevi la o serie de teste în domenii precum matematică, științe și competențe lingvistice.
Primul loc în clasamentul general l-a obținut Finlanda, țară care are unii dintre cei mai bine pregătiți profesori din lume. Potrivit unei analize realizate de BBC, finlandezii prețuiesc foarte mult meseria de profesor, au programe educaționale competitive și inclusiv profesorii de școală primară au cel puțin studii de masterat. Un alt aspect care deosebește Finlanda de alte țări este faptul că municipalitățile și chiar școlile au posibilitatea de a modifica programa școlară națională. Profesorilor li se oferă multă libertate și responsabilitate în a adapta materia la nevoile fiecărui copil.
Următoarele patru locuri în topul internațional sunt ocupate de sisteme educaționale din Asia: Coreea de Sud, Hong Kong, Japonia și Singapore. Coreea de Sud pune foarte mare accent pe examene, iar programa școlară este structurată ca să răspundă strict cerințelor examenelor naționale. Mai mult, examenele sunt considerate evenimente foarte importante în societate. De exemplu, în cazul testelor de admitere la facultate cu foarte mulți candidați, traficul în zona universității este oprit, iar avioanele sunt deviate pentru a reduce la minimum zgomotul care i-ar putea deranja pe studenți.
Regatul Unit al Marii Britanii ocupă locul al șaselea în topul sistemelor educaționale, fiind urmat de Olanda, Noua Zeelandă și Elveția. Top 10 se încheie cu Canada.
Potrivit lui Michael Barber, consultant educațional al companiei care a realizat topul, sistemele educaționale de succes au în comun faptul că acordă un statut important profesorului și că au „cultura” educației. Realizatorii studiului concluzionează că finanțarea educației este importantă, însă nu la fel de importantă precum atitudinea societății față de educație.
Informații și foto: tribunainvatamantului.ro și cotidianul.ro