Odoraș.

Odoraș.

Eubiotic

Modelul german de creștere a copiilor

Modelul german de creștere a copiilor

Lăsaţi copilul să se dezvolte normal, fără a urmări să fie mereu primul. Copilul poate fi marcat pe viaţă în sens negativ de dorinţa părinţilor de a-l băga în faţă, de a-l pune să se afirme. Contrar stereotipurilor, părinţii din Germania pun foarte mult accentul pe independenţa şi responsabilitatea copiilor încă de la vârste fragede, pe când noi nu facem altceva decât să punem presiune pe copil, care va suferi dacă nu va face față așteptărilor noastre.

Jurnalista Sara Zaske descrie pentru publicaţia Time câteva impresii despre modelul german de creştere a copiilor, după ce s-a mutat din Statele Unite în Germania.

Aceastea sunt lucrurile surprinzătoare pe care le fac părinţii germani, descrise de aceasta, potrivit gandul.info:

Nu îi încurajează pe copii să citească de mici. Cititul este ceva special, care se învaţă alături de alţi copii atunci când începe şcoala. Grădiniţa reprezintă o perioadă pentru joacă şi pentru învăţare socială. Chiar şi în clasa întâi, copiii nu sunt forţaţi foarte mult să înveţe. În şcoala primară, copiii au lecţii jumătate de zi şi două pauze în care se iese afară.

Lasă copiii să meargă aproape oriunde singuri. Cei mai mulţi copii din şcoala primară merg fără părinţi la şcoală sau prin cartier. Unii iau şi metroul singuri.

Organizează petreceri la începerea școlii. În Berlin, Einschulung este o mare sărbătoare la şcoală, organizată Sâmbăta, urmată de o altă petrecere cu prietenii şi familia. Einschulung este un eveniment aşteptat de copii cu nerăbdare, care marchează o schimbare majoră în viaţa acestora.

Ies afară cu copiii în fiecare zi.  Importanţa timpului petrecut afară este recunoscută atât de şcoli, cât şi de părinţi. Locurile de joacă din Berlin sunt pline indiferent de vreme.

Tot modelul german îndeamnă părinții să le vorbească copiilor despre sentimente. În Germania se dă mare importanţă acestui aspect. Dezvoltarea emotivităţii echilibrate este promovată prin cărţi, teatre de păpuşi şi DVD-uri (pentru copii şi părinţi), prin cursuri şi broşuri speciale destinate educatorilor şi profesorilor.

Foto: antihep.by

Share:

Articole recomandate