Beneficiile alăptării pentru bebeluşi
- 2015-02-18
- 5800
Să-mi hrănesc copilul la sîn? Mi-aş dori asta, dar ezit! Se spune că alăptarea prezintă numeroase avantaje pentru bebeluş… Care ar fi aceste beneficii ale alăptării?
Este bun pentru sănătatea bebeluşului
Natura a făcut bine lucrurile. Laptele produs de organismul mamei răspunde tuturor nevoilor nutriţionale ale puiului său. Sărac în sodiu, hipoalergenic şi ideal proporţionat în săruri minerale, vitamine, glucide, proteine, enzime şi acizi graşi esenţiali, acest lapte „perfect“ contribuie la dezvoltarea armonioasă a creierului şi a sistemului nervos în primele luni de viaţă.
Mai uşor de digerat decît laptele de vacă şi perfect adaptat tubului digestiv al sugarului, laptele matern diminuează riscurile de balonare, constipaţie sau diaree. Alte avantaje?Adesea, mai puţine plînsete şi un somn mai liniştit pentru copil… şi chiar pentru părinţi!
Un alt punct forte: bogat în anticorpi materni, întăreşte sistemul imunitar încă nedezvoltat al bebeluşului. Acesta este motivul pentru care copiii alăptaţi sunt mai puţin predispuşi la infecţiile bacteriene precum şi la alte boli ale copilăriei, cum ar fi otita, rinofaringita sau gastroenterita. De asemenea, copiii alăptaţi dezvoltă mai puţine alergii alimentare decît cei hrăniţi cu lapte de vacă.
Este bun şi pentru educarea gustului. În funcţie de alimentaţia ta, laptele îşi poate schimba gustul. Parfumat, dulce, condimentat – bebeluşul descoperă arome diferite şi îşi dezvoltă simţurile. Micuţul tău gurmand e înnebunit după ele!
Şi nu în ultimul rînd, compoziţia laptelui se schimbă în timpul alăptării în funcţie de nevoile bebeluşului (mai bogat în zer la început, şi din ce în ce mai concentrat după aceea, pentru a fi mai hrănitor). Astfel, el bea cantitatea potrivită, care-i acoperă şi nevoile de lichide şi de hrană. Se opreşte singur cînd e sătul. Imaginează-ţi-l adormit la sînul tău, cu o picătura de lapte în colţul buzelor…
Este bun pentru echilibrul emoţional al bebeluşului
„Cînd alăptez, mă simt ca şi cum aş fi într-un glob protector, doar eu cu bebeluşul meu, un moment de fericire care mă face să uit de restul lumii.“ Schimburi de priviri, de zîmbete şi de cuvinte dulci, alăptarea este un moment de complicitate privilegiată între mamă şi bebeluşul ei. Această intimitate fizică, care continuă intimitatea vieţii intrauterine, contribuie la confortul sugarului şi îi asigură un sentiment de siguranţă. Alăptarea nu înseamnă doar mîncare. Ajută copilul să se calmeze, să se liniştească şi chiar să adoarmă. Aceste „dulci alăptări“, anticipînd plăcerea primelor jucării, îi favorizează echilibrul emoţional şi psihologic. A se consuma fără moderaţie!
Există o durată ideală?
O mămică trebuie să alăpteze o lună, trei, şase sau mai mult? Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă hrănirea nou-născutului exclusiv la sîn, fără aportul altor lichide sau alimente în primele şase luni de viaţă.
Ţi se pare prea mult să alăptezi şase luni? Desigur, se ştie că, pe măsură ce durata alăptării creşte, beneficiile sunt mai mari. Dar depinde de fiecare mămică să îşi hotărască timpul de alăptare în funcţie de propriile dorinţe, de cele ale copilului ei, precum şi în funcţie de obligaţiile pe care le are. Oricît timp ar aloca o mamă alăptării, aceasta va fi întotdeauna un bonus binevenit pentru bebeluş!
Notă importantă: Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern. Continuaţi alăptarea atîta timp cît este posibil şi după introducerea complementului alimentar.
Material oferit de compania Nestlé.