Odoraș.

Odoraș.

Linex

Ce se întâmplă când copilul pare a nu se sătura la sân? Sfaturile expertului

Ce se întâmplă când copilul pare a nu se sătura la sân? Sfaturile expertului

Copilul pare a nu se sătura la sân? Care este probabilitatea ca o mamă să nu aibă suficient lapte? Ce ar trebui să facă mamele/tații care doresc ca bebelușul lor să fie alăptat, dar au parte de un început mai dificil?  La aceste întrebări a răspuns dr. Pearl Vyas,  Senior Medical Advisor Philips, în cadrul unui interviu pentru portalul tematic – totuldespremame.ro.

Dr. Pearl Vyas spune că percepția că au prea puțin lapte este într-adevăr un motiv foarte frecvent pentru care femeile renunță la alăptat, iar asta se întâmplă la nivel global. Un studiu din 2015 (Gatti, 2015) menționează că aproximativ 35% dintre toate femeile care renunță la alăptat invocă acesta ca principal motiv. Ce trebuie să înțelegem este că acei copii care sunt alăptați au nevoi diferite în comparație cu acei bebeluși care sunt hrăniți cu formule de lapte. Copiii alăptați digeră mâncarea mult mai ușor și de aceea au nevoie să fie hrăniți mai frecvent comparativ cu bebelușii hrăniți cu formule de lapte.

Faptul că trebuie să hrănească copilul frecvent și imprevizibil le face pe mame să se întrebe dacă laptele lor este suficient pentru a satisface nevoile sugarului, când de fapt este vorba despre un mod de a alăpta normal. Adesea, femeile încep să completeze mesele cu lapte praf din cauza acestei temeri și în consecință pot experimenta o scădere a fluxului de lapte matern din moment ce producția de lapte este determinată de cerere. Adică cu cât alăptezi mai mult copilul, cu atât vei avea mai mult lapte. Înțelegem temerile mamelor și le recomandăm să caute ajutor profesionist când au astfel de dubii. Dacă atașarea copilului la sân este bună, auziți când bebelușul înghite lapte și aveți un copil sănătos și fericit, toate sunt semne că faceți o treabă grozavă.

Nu vă temeți să cereți ajutor atunci când lucrurile nu merg cum ar trebui. Ajută de asemenea să urmați cursuri de alăptare în timpul sarcinii, pentru ca atunci când lucrurile nu merg bine, să ai un background despre cum funcționează alăptarea și care sunt posibilele complicații. Implicarea taților în alăptare este o idee grozavă, pentru că ei sunt mai obiectivi. Știind cum funcționează alăptarea și tații pot observa problemele și pot ajuta mama să alăpteze cu succes bebelușul.

Confortul și preferințele mamelor ar trebui întotdeauna luate în considerare, când este vorba despre alăptare. Alegerea de a alăpta sau nu este incredibil de personală, iar furnizarea de informații și acces la resurse care ajută părinții să ia decizii informate este ceva ce cadrele medicale ar trebui să susțină. Sunt câteva motive pentru care mamelor ar putea să li se ceară să nu alăpteze, să oprească alăptarea sau să suplimenteze laptele matern pentru sănătatea și starea de bine a mamei și/sau copilului. Mamele se pot simți incredibil de vinovate când așa ceva se întâmplă, iar cadrele medicale și personalul de specialitate ar trebui să trateze problema într-o manieră empatică.

 

Sursa: totuldespremame.ro; wday.ru

Share:

Articole recomandate