Odoraș.

Odoraș.

Zincimun

Întrebări și expresii dureroase despre un copil adoptat

Întrebări și expresii dureroase despre un copil adoptat

Adopția unui copil este un pas foarte responsabil și o decizie care deseori se dă destul de greu. Majoritatea părinților adoptivi au trecut prin experianța dureroasă de a nu putea concepe un copil, iar cei din jur, prin întrebările pe care le adresează și prin replicile sale pot adânci și mai mult rana sau pot provoca altele noi, atât părinților, cât și copilului. În articol prezentăm o serie de astfel de întrebări și replici care ar trebui evitate în discuția cu oamenii ce au adoptat un copil.

 

  • De unde ați luat copilul? Cum ați ales copilul?

Cei din jur trebuie să conștientizeze că un copil nu se alege ca la piață. Valoarea sa nu este dată de caracteristicile sale, de culoarea pielii sau starea lui de sănătate. O abordare mai potrivita ar fi: „M-aș bucura să ascult povestea voastra minunată!”

Aceasta este o modalitate mult mai diplomată de a afla povestea copilului, dacă părinții doresc să o împărtășească desigur.

  • A fost scump? Cât te-a costat? 

Adopția este într-adevăr scumpă, dar nu în sensul obișnuit, cel financiar. Procesul emoțional este cel „costisitor”, datorită pașilor care trebuie parcurși până la a avea copilul: pregătirea documentației pentru atestare, potrivirea cu copilul și tot ceea ce urmează. O întrebare potrivită ar fi: „Ce presupune, de obicei, adopția?” Este corectă și mai clară, în plus părinții deduc imediat interesul față de costurile, timpul și resursele investite în adopție.

  • Și dacă vin părinții copilului să îl ia? Dar dacă îl vor înapoi?

Dacă vorbim de un copil adoptabil și nu de unul aflat în plasament, aceste „variante” nu pot să aibă loc.

  • Ce norocos e! Poate acum vei rămâne însărcinată.

Majoritarea părinților adoptivi au un istoric de mulți ani de infertilitate. Această durere este simțită ca o pierdere în urma căreia apare decizia de a adopta. Totuși, părinții se consideră a fi ei cei norocoși, nu copiii adoptați. Adopția nu reprezintă un act de magie în speranța apariției unei sarcini. O exprimare potrivită în acest caz este: „Te-ai gândit la un frate sau o soră pentru Maria?”.

  • Nu adopta. Am auzit numai lucruri rele despre copiii adoptați. Nici nu știi cine îi sunt părinții, ce fel de gene are. Poate a al unor bandiți, criminali, drogați...

Decizia adopției este legată de o serie de factori care privesc doar familia. Această decizie este calculată și planificată de membrii săi. Chiar dacă o persoană a auzit despre o adopție nereușită, nu trebuie să generalizeze. La fel cum unei femei însărcinate nu i se vorbește despre posibilitatea pierderii sarcinii, nici despre adopție nu ar trebui să se discute în termeni negativi. Cea mai bună atitudine este aceea de sprijin față de cei care au decis să aleagă adopția.

 

Informații: adorcopiii.ro

Foto simbol: feminis.ru

Share:

Articole recomandate