Vă pregătiți de botezul copilului? Iată ce trebuie să știți!
- 2016-09-13
- 68672
Fiind în prag de a-ți boteza copilul, e bine să știi care sunt tradițiile pe la noi, dar, și mai important - să-ți faci niște notițe de bază despre organizarea acestui eveniment. Urmărește pașii necesari pentru a fi pregătită ca la carte.
De ce trebuie să țineți cont când organizați Botezul:
1. Pregătirea de încreștinare presupune să alegeți nașii de botez, nașii de cununie fiind, de obicei, nașii cei mari de botez.
2. În unele zone, bunicii sau părinţii copilului trebuie să meargă cu un colac pentru a pofti cumătrii, în alte zone merge "moaşa". Ca răspuns, cumătrii oferă făină şi bani, iar în alte localităţi se oferă o hăinuţă copilului şi vin mamei.
3. Urmează apoi să alegeți biserica unde veți merge și să programați din timp data și ora în care botezați copilul. Data aleasă poate fi în oricare zi din an; la unele biserici, chiar și în zi de Post.
4. Biserica spune că pruncul poate fi botezat după o săptămână de la naştere şi nu trebuie să amânăm prea multe luni pentru a-l încreştina.
5. În cazul în care botezul are loc înainte de împlinirea a 40 de zile de la nașterea copilului, mama nu are voie să asiste la botez şi abia la sfârşitul ritualului religios, mama intră în biserică, pentru ca preotul să-i citească "molitva". Dacă se botează după trecerea acestor 40 de zile, mama poate asista.
6. La botez sunt necesare lucruri precum: o cruciuliță, o iconiță și o plapumă pentru înfășarea copilului. Nașii mai vin cu prosoape, lumânări și busuioc, numite în popor crijmă.
7. Numele de botez al copilului se alege dintre cele creștin-ortodoxe. De altfel, nume străine/ mai „exotice” nu se accept de biserică.
8. Conform tradițiilor din Moldova, în ziua botezului se aduc și daruri pentru biserică: colaci, vin, ulei etc.
9. Prețul botezului variază în dependenţă de localitate şi parohie, de la 200 la 500 de lei. De regulă, naşii de botez achită această sumă.
10. Tradițiile botezului diferă de la o regiune la alta, astfel, se recomandă stabilirea celor necesare cu personalul bisericii în ziua programării.
Conform credinţei ortodoxe, semnificația tradițională a botezului este cea a spălării păcatului stramoșesc comis de Adam și Eva, care de la început au călcat porunca Dumnezeiască. Prin botez, copilul este iertat de păcatul strămoșesc și, astfel, i se deschide o poartă de intrare în Biserică.
Însăşi „procedura” de botez constă în întreita afundare a copilului în apă sfinţită, iar preotul rosteşte formula de botez: „Se botează robul lui Dumnezeu... în numele Tătălui Amin, a Fiului Amin, a Sfântului Duh, Amin.”.
Foto: adevarul.ro