Dezvoltarea bebelușului: când începe să zâmbească
- 2018-02-06
- 5299
Unii cercetători cred ca bebeluşii zâmbesc încă din uter. Desigur, este un gest reflex, fără nicio intenţie. Este ca şi cum şi-ar pregăti muşchii pentru momentul în care trebuie să îi folosească. La fel cum dau şi încontinuu din picioare, fără să poată să meargă încă.
De ce este zâmbetul un prag important în dezvoltare?
Este bine să ţii minte vârsta la care a zâmbit bebeluşul prima oară. Este posibil ca medicul pediatru să te întrebe. Şi asta pentru că zâmbetul înseamnă şi o abilitate fizică şi una intelectuală: în primul rând bebeluşul a început să vadă mai bine şi în al doilea rând a început să recunoască fețele. În plus, zâmbetul nu mai este reflex, bebeluşul este conştient de faptul că prin zâmbet se conectează cu cei din jur. El zâmbeşte pentru a arăta că este mulţumit, entuziasmat, fericit. Şi observă cum acest zâmbet are impact direct asupra celor din jur.
Când apare zâmbetul conştient?
Se crede că zâmbetul reflex dispare în jurul vârstei de 2 luni şi zâmbetul conştient apare în jurul vârstei de 3 luni. Cele două tipuri de zâmbete pot să fie diferenţiate în funcţie de durată şi când apar în timpul zilei. Zâmbetele reflexe ţin puţin şi par să apară la întâmplare, fără să fie ceva exterior care să le aducă la suprafaţă. Ele apar şi când bebeluşul nu este foarte mulţumit, să spunem când îi este somn sau foame. Zâmbetele conştiente sunt cele care apar dintr-un stimul, cum ar fi apropierea mamei sau faptul că aude vocea părinților și fraților.
Poţi ajuta bebeluşul să zâmbească?
Desigur. Ce trebuie să faci este să îi vorbeşti des, să faci des contact ochi în ochi, să îi dai suficient timp să răspundă. Poţi şi să te strâmbi, să imiţi animale, să te joci de v-aţi ascunselea. Doar ai grijă să nu continui mult timp în acest fel întrucât bebeluşii sunt uşor de supra-solicitat și astfel obosit.
După ce te-a răsplătit cu un zâmbet poţi să fii sigură că acesta va fi numai începutul. Cel mai probabil îţi va zâmbi de câte ori te vede şi i te adresezi. După care va deveni şi vocal. Înspre 5 luni zâmbetul va fi însoţit ce chiuituri şi alte semne de fericire maximă. Ba chiar va şi râde din toată inima, atunci când vă jucaţi.
Dar dacă zâmbetul conştient nu apare?
Cam pe la 3 luni de zile toţi bebeluşii ar trebui să zâmbească. Dacă observi că bebeluşul nu o face niciodată menţionează acest lucru pediatrului. Oricum, chiar dacă zâmbeşte mai puţin decât alţi bebeluşi asta nu înseamnă neapărat că este nemulţumit.
Informații: suntmamica.ro
Foto simbol: biofaq.pp.ru