Odoraș.

Odoraș.

Linex

Studiu: Cu cât îmbrățișezi mai mult copilul, cu atât mai mult i se dezvoltă creierul

Studiu: Cu cât îmbrățișezi mai mult copilul, cu atât mai mult i se dezvoltă creierul

În brațele mamei, creierul copilului se dezvoltă. Iubirea are efecte pozitive nebănuite. Stă în natura noastră să iubim și este necesar să fim înconjurați de dragoste și afecțiune pentru a ne dezvolta cât mai bine emoțional și psihic. De ce să nu fim cinstiți? Toți ne simțim mai bine când îmbrățișăm persoana iubită sau când suntem noi luați în brațe. Așa că, dragi mămici, nu vă mai fie teamă că bebelușul se va obișnui în brațe! Studiile găsesc din ce în ce mai multe beneficii ale apropierii față de cei mici.

Într-un studiu publicat Developmental Cell, o echipă de oameni de știință condusă de Dr. Gil Levkowitz de la Weizmann Institute, a descoperit un rol nou și surprinzător al ”hormonului iubirii” (oxitocina), care ajută în mod direct la dezvoltarea structurii creierului.

Oxitocina este un hormon și un neurotransmițător produs de hipotalamus și secretat de glanda pituitară. A fost observat pentru prima dată de oamenii de știință în 1906. De atunci și-au dat seama că este esențial în procesul de naștere pentru că stimulează contracțiile uterului și lactația. Studiile realizate mai târziu au arătat că are un rol mult mai important fiind răspunzător pentru reacțiile noastre sociale și pentru legăturile create între oameni. Cercetătorii l-au numit ”hormonul iubirii”.

Potrivit publicației Psychology Today „…ca un facilitator între cei care împărtășesc trăsături similare, oxitocina crește legăturile dintre membrii unui grup și stabilește modul în care se creează preferințele, dar și care sunt reacțiile împotriva celor din afara grupului. Cercetările arată potențialul enorm pe care îl are hormonul asupra complexității sistemului biologic și a celui psihologic.”

În brațele mamei copilul se dezvoltă mai bine

Oxitocina este un hormon prezent atât la femei, cât și la bărbați și stimulează procesul de reproducere începând de la acordarea încrederii partenerului. Oxitocina crește plăcerea și centrii de recompensă care sunt bazele relațiilor sociale, în special față de persoanele care ne sunt apropiate.

Cercetările arată că suntem construiți astfel încât creierul să ne recompenseze pentru că trăim în comunități. Oxitocina crește nivelul de încredere, care este absolut necesară atunci când vrem să avem relații interumane de calitate. De fapt, rasa umană nu ar fi putut supraviețui în singurătate. Acest lucru se poate observa în zilele noastre când izolarea socială duce la depresie, care de cele mai multe ori se transformă și în boli fizice.

Mecanismele neurologice ale iubirii și atașamentului se dezvoltă într-un cerc magic: ne îndrăgostim, avem copii, îi creștem cu dragoste, iar copiii duc mai departe aceste sentimente. De fapt, atracția dintre oameni este nevoia speciei de a se perpetua. Mai mult, oxitocina este esențială pentru dezvoltarea creierului, chiar și atunci când bebelușul este doar un embrion. La modul concret, are un rol important în formarea vaselor de sânge în glanda pituitară care controlează procese psihologice ca stresul, creșterea și reproducere.

Oxitocina se secretă când suntem iubiți

Când baza este construită corect, oamenii reacționează mai bine la stres și pot evita mai ușor comportamentele distructive. Acest proces complex pornește de la legătura dintre părinți și copii. Creierul produce o cantitate mare de oxitocină care ajută la stimularea nașterii. După expulzia bebelușului, hormonul este prezent în cantități mai mari la bebeluș decât la mamă. În combinație cu alt hormon, prolactina, este stimulată producția de lapte pentru ca mama să înceapă să îți alăpteze copilul. Cei doi hormoni vor avea un nivel ridicat atâta timp cât femeia va continua să își hrănească copilul la sân.

Reacția chimică ce se produce este una uimitoare: ”Oxitocina funcționează ca un activator de sistem și, în unele cazuri, ajută la secreția altor substanțe asociate plăcerii ca serotonina, dopamina sau noradrenalina. Cu ajutorul acestora diferite manifestări la nivel comportamental și fizic sunt facilitate și coordonate pentru a deveni modele de adaptare, care, ai târziu, vor fi influențate de factori și stimuli din mediul înconjurător.

Cercetătorii dau ca exemplu modul în care bebelușii își bagă imediat mâna în gură pentru a stimula modul în care se hrănesc.

Studiul oxitocinei în cazul părinților arată că acolo unde există interacțiuni pozitive cu copiii nivelul hormonului crește. De asemenea, atunci când partenerii au o relație foarte bună, dar și cu părinții lor. Mai mult, în urina mamelor stresate s-au găsit cantități mai mici de oxitocină.

În momentul în care bebelușul se află în brațele mamei lui se produse o cantitate mare de oxitocină, pentru amândoi. De aici se pornește un întreg mecanism care pune în mișcare întreg organismul și ajută bebelușul să se dezvolte psihic și fizic.

 Sursa: totuldespremame.ro

Share:

Articole recomandate