Medic neurolog-pediatru: Zgâlțâitul bebelușului are efecte asemănătoare impactului pe care îl suferă un adult în timpul unui accident de mașină
- 2020-07-27
- 87544
Nu este rară situația când un copil, mai frecvent în primul an de viață, atunci când plânge mai isteric și de durată este scuturat de către un adult care este depășit de situație, îl ia de subsuori, și-l zgâlțâie cu putere, în încercarea de a-l face să nu mai plângă.
Mai frecventă este situația când copilul este legănat pe picioare pentru a fi adormit, cu mișcări bruște și de amplitudine mare a capului!
Ceea ce nu știu acești părinți este că prin astfel de acțiuni pot provoca micuțului Sindromul Copilului Scuturat.
Ce este Sindromul Copilului Scuturat?
Sindromului Copilului Zgâlțâit, cunoscut în limba engleză sub termenul de „Shaken Baby Syndrome”, reprezintă o serie de leziuni la nivelul creierului, retinei, membrelor și coastelor, ca urmare a zdruncinării violente a copilului.
De ce apar leziunile cerebrale?
- Capul copilului este destul de greu, el având cam 25% din totalul greutății corporale.
- Mușchii gâtului sunt nedezvoltați și nu pot susține capului în timpul mișcărilor bruște. Atunci când bebelușul este zgâlțâit cu putere, creierul este împins înainte și înapoi în interiorul cutiei craniene. Capul este în mișcare de accelerare-decelerare, efectul fiind asemănător impactului pe care îl suferă un adult în timpul unui accident de mașină!
- Vasele cerebrale sunt fragile și se pot rupe ușor.
Care sunt simptomele Sindromului Copilului Scuturat?
- Lipsa de răspuns la stimuli;
- Confuzie, neliniște sau agitație, letargie până la pierderea stării de conștiență;
- Plâns necontrolat, slab;
- Convulsii;
- Incapacitate de a-și susține capul sau de a urmări cu privirea un obiect;
- Mișcări oculare anormale (rotatorii);
- Pupile de dimensiuni diferite;
- Respirație îngreunată;
- Dificultăți în timpul suptului sau înghițirii;
- Vome.
Investigațiile paraclinice care trebuie efectuate?
- Analiza generală de sânge,
- Tomografia craniană computerizată,
- Rezonanța magnetică craniană,
- Examen oftalmologic.
Care este tratamentul Sindromului Copilului Scuturat?
Tratamentul este în strictă dependență de severitatea și clinica copilului, de la monitorizare în dinamică până la internare în secțiile specializate cu tratament medicamentos și chiar până la intervenție neuro-chirurgicală.
Cea mai bună metodă de tratament este profilaxia sau prevenirea unor astfel de situații. Părinții trebuie informați despre acest sindrom și trebuie evitate la maxim situații de zdruncinare a copiilor mici cât și de legănat (de obicei pe picioare, pentru adormire) intensiv cu mișcări bruște și de amplitudine mare a capului!
Cu respect, medicul neurolog-pediatru, Andrei Bunduchi
Sursa: doctorulmeu.md, foto: i2.wp.com